Σε μεγάλη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική κινητικότητα βρίσκεται η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έχει μόνο θετικά κλεισίματα μέσα στο 2023, όπου καταγράφει ράλι +9,38% και είναι η δεύτερη σε απόδοση μετοχή του FTSE 25 πίσω από την Alpha Bank που κερδίζει 14,50%. Αμφότερες οι μετοχές είχαν πιεστεί το 2022, με τη ΔΕΗ να χάνει 30% και την Alpha Bank 7,1%, οπότε με το νέο έτος καταγράφεται αλλαγή σκηνικού και τοποθετήσεις σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω.
Πάντως, η ΔΕΗ έκλεισε χθες πάνω από τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέα υψηλά 8μήνου, έχοντας βελτιώσει πολύ την εικόνα της το τελευταίο διάστημα. Πιο αναλυτικά, έκλεισε χθες στα 7,17 ευρώ με άνοδο 2,72%, με ισχυρό όγκο 548.818 τεμαχίων και τζίρου 3,89 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2,73 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή από το χαμηλό των 4,8640 ευρώ που βρέθηκε στις 11 Ιουλίου 2022, όταν «θέριευαν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και με την ενεργειακή κρίση στο αποκορύφωμα, καταγράφει ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης σε ποσοστό 47,41%.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2023 είναι ένα εκλογικό έτος, που παραδοσιακά το Χ.Α. - και η ΔΕΗ – κινούνται ανοδικά, αρκεί να θυμηθούμε πως το 2019, που ήταν το έτος πολιτικής αλλαγής και σήμανε και την προεξόφληση αλλαγής στο management της Επιχείρησης, η μετοχή κυριάρχησε σε όλο το χρηματιστήριο με ράλι +220%!
Μένει να δούμε πως θα κινηθεί φέτος η ΔΕΗ που είναι ένα έτος που ήδη η ενεργειακή κρίση υποχωρεί διεθνώς, οι τιμές εξομαλύνονται, μολονότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να θεωρηθούν… βατές ή κανονικές οι εποχές. Η αγορά πάντως δείχνει ότι προεξοφλεί πως τα χειρότερα, τα δυσκολότερα, τα πιο… σκοτεινά πέρασαν για τη ΔΕΗ και η μετοχή αυτό μαρτυρά από τη φυγή της από τα χαμηλά των 4,8640 ευρώ και την αναρρίχηση χθες πάνω από τα 7 ευρώ.
Επενδυτικό κρεσέντο
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως το 2023 θα είναι και το έτος που θα… διεθνοποιήσει τη ΔΕΗ και θα την καταστήσει ισχυρό περιφερειακό παίκτη στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ και στο εσωτερικό βρίσκεται σε πολύ αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.
Το προσεχές Σάββατο 14 Ιανουαρίου θα γίνουν – παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών για τη μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, έργο στο οποίο συμπράττουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο όμιλος Κοπελούζου.
Πρόκειται για μονάδα φυσικού αερίου, ονομαστικής ισχύος 840MW, με συντελεστή απόδοσης 63%, ίσως ο υψηλότερος από τις ανάλογες μονάδες αερίου που έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής. Η μονάδα και ο υποσταθμός των 400 KV, που θα τη συνοδεύει, θα εγκατασταθούν σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 τετραγωνικών μέτρων, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης.
Η ΔΕΗ συμμετέχει ως μετοχικός leader στο σχήμα, έχοντας ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ έχει 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 20%. Θυμίζουμε πως το deal με την πλειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στην εν λόγω μονάδα, «κλείδωσε» λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι η μονάδα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση
Για τη ΔΕΗ είναι μια κίνηση καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος και την εδραίωση της θέσης στην χονδρεμπορική αγορά καθώς αποκτά την εταιρεία που θα διαχειριστεί τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη η οποία βρίσκεται και στον κόμβο διέλευσης του φυσικού αερίου, μέσω του υπό διαμόρφωση σταθμού FSRU.
Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ αποκτά μετοχές και από τους δύο παίκτες, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να εγκαταλείπει, όμως, χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους της απόφασης αυτής.
Με δεδομένο ότι η Θράκη αποτελεί ήδη κόμβο φυσικού αερίου, ρόλος που θα ενισχυθεί με την ολοκλήρωση του νέου FSRU της Αλεξανδρούπολης και ενδεχομένως με ένα ακόμη σταθμό στην Κομοτηνή, η μονάδα θα έχει μείζονα πρόσβαση στο καύσιμο και ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε περιοχή που θα μπορεί να αναπτύξει τις εξαγωγές.
Στρατηγικά, η κίνηση της ΔΕΗ ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος, περιορίζοντας προοδευτικά τα κόστη από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Επίσης, η διεύρυνση των ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, οι οποίες θα παίξουν και εξαγωγικό ρόλο, δύναται να ενισχύσουν τόσο το γεωοικονομικό όσο και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας και τη γεωστρατηγική αξία της περιοχής.
Πολιτικά, η συμμετοχή της ΔΕΗ δίνει στην κυβέρνηση δυναμική ενεργητικής διαχείρισης της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή και στις εξαγωγές. Παράλληλα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης για ενίσχυση της περιοχής και διαφοροποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Το άνοιγμα στη Ρουμανία και στη ΝΑ Ευρώπη
Μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες… σκαναρίσματος της Enel Romania, καθώς η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτησή της, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνει γνωστό αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι θα το πράξει…
Παράλληλα, δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και «χτύπημα» στη Βουλγαρία, μικρότερης εμβέλειας συγκριτικά με αυτό της Ρουμανίας, αλλά πάντως καθοριστικό και κομβικό.
Στόχος είναι η ΔΕΗ να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και να μπει σε μια αγορά με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί μια δηλωμένη στρατηγική για τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να «ανοιχτεί» σε μεγαλύτερο πελατολόγιο αλλά και σε οικονομίες που έχουν καλό momentum ανάπτυξης.
Άλλωστε, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης έκανε δυναμική και ισχυρή αναφορά στην… εισβολή της Επιχείρησης στα Βαλκάνια, τόσο με εξαγορές, όσο και με στρατηγικές συνεργασίες με άλλους ισχυρούς παίκτες.
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ μετεξελίσσεται σε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που απαιτεί ορισμένες στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις.