Μενού Ροή
ΔΕΗ: Τινάζει τη μπάνκα φέτος, σηκώνοντας πάνω από 2 δισ. ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή επανασύνδεση με τις αγορές και τη διεθνή των κεφαλαίων έχει κάνει η ΔΕΗ εντός της τρέχουσας χρονιάς, ύστερα από σχεδόν μια 7ετία «απομόνωσης», καθώς πριν από το Μάρτιο του 2021, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Συνολικά, η ΔΕΗ θα έχει σηκώσει φέτος πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, όταν ολοκληρωθεί και η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου, σπάζοντας ένα ρεκόρ πολλών ετών.

Μέσω των τριών ομολογιακών εκδόσεων με ρήτρα αειφορίας η ΔΕΗ έχει μαζέψει 1,275 δισ. ευρώ, ενώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσθέσει τουλάχιστον άλλα 750 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 2,025 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι – λόγω της ζήτησης – η αύξηση πιθανότατα θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, τότε η τελική συγκομιδή της Επιχείρησης φέτος θα φτάσει στα 2,275 δισ. ευρώ.

Χώρια οι τιτλοποιήσεις, χώρια τα 2,1 δισ. ευρώ που θα αποκομίσει από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στον κολοσσό Macquarie, τον μεγαλύτερο διαχειριστή παγίων υποδομών στον κόσμο.

Οι εκδόσεις Μαρτίου και Ιουλίου

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΔΕΗ σε «δυο δόσεις» άντλησε 775 εκατ. με έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας συνολικού, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλες επικαλύψεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11 Μαρτίου 2021 είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ). Οι ομολογίες αυτές ήταν με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026.

Στις 22/3 άντλησε 125 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672% η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης.

Ήταν επίσης έκδοση με ρήτρα αειφορίας.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει διαμορφωθεί στις αγορές τόσο για την εταιρεία, όσο και για όλα τα ελληνικά assets, η ΔΕΗ βγήκε ξανά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο με μια έκδοση που αρχικά είχε οριστεί στα 300 εκατ. ευρώ, όμως τελικώς αποκόμισε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ.

Δείγμα της μεγάλης ανταπόκρισης ήταν ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,5 φορές καθώς οι προσφορές ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ υπήρχε επίσης ρήτρα αειφορίας.

Συνολικά η ΔΕΗ άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,375%. Όπως είχαν αναφέρει πηγές της αγοράς, το 70% της κάλυψης έγινε από real money investors.

Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο, ενώ υπήρξαν και καινούρια επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού που μπήκαν για πρώτη φορά σε έκδοση της Επιχείρησης.

Ώθηση από την αναβάθμιση της Standard & Poor’s

Επιπλέον ώθηση στην καλοκαιρινή έκδοση της ΔΕΗ έδωσε η κίνηση του οίκου Standard & Poor’s που στις 25 Ιουνίου αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Επιχείρησης κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, αναμένοντας πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Οι αναλυτές του οίκου έκαναν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των 886 εκατ. ευρώ το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 1 δισ. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.

Η Standard & Poor’s ανέφερε πως η ΔΕΗ επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και τη σταθεροποίηση στις ταμειακές ροές.

Η ρήτρα βιωσιμότητας

Οι εκδόσεις της ΔΕΗ ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές υψηλής απόδοσης, που συνδεόταν με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται ραγδαία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και δη στην ευρωπαϊκή.

Προβλέπουν την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

Δηλαδή η επιχείρηση δεσμεύτηκε έναντι των επενδυτών που τη δάνεισαν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην 7ετή έκδοση ετέθη πιο αυστηρή ρήτρα αειφορίας. Πιο συγκεκριμένα έχει τεθεί ως στόχος η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 57% έως τα τέλη του 2023, με έτος αναφοράς το 2019. Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, θα υπάρξει «πέναλτι» 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο.

Η ΑΜΚ ίσως φτάσει το 1 δισ. ευρώ

Στην αυριανή γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα κληθούν να αποφασίσουν τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 750 εκατ. ευρώ. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ, με χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο υπερκάλυψης έως και τρεις φορές του ποσού των 750 εκατ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης λοιπόν, δεν αποκλείεται – τελικώς – η αύξηση κεφαλαίου να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει ανταποκριθεί θετικά τις τελευταίες ημέρες, έχοντας κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου μόλις μια πτωτική συνεδρίαση στις έντεκα που έχουν γίνει, καταγράφοντας άνοδο 9,63%. Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 8,99 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,08 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας