Μενού Ροή
Δικαστική δικαίωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην διαμάχη με την ELFE

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE, για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015.

Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της η εταιρεία "η απόφαση του Εφετείου μετά  τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, κάνει δεκτή την έφεση και την αγωγή ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE.

Η νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Εταιρεία".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: « Θα ήθελα να συγχαρώ τη νομική υπηρεσία της Εταιρείας και τους εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες μας για την ακούραστη και αποτελεσματική εργασία τους, όπως επίσης και τα στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.»

Το ιστορικό

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε πολυετή δικαστική διένεξη με την Elfe να διεκδικεί αποζημίωση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επικαλούμενη καταχρηστικό τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε την περίοδο 2010-2015.

Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικεί ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη πρώην βιομηχανία Φωσφορικών λιπασμάτων της Καβάλας, προγενέστερο σχήμα της σημερινής Elfe.

Η πρωτόδικη απόφαση

Το 2019 είχε εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δεν ικανοποιούσε τις δύο εταιρείες με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Εφετείο. Η ELFE, μάλιστα, ήγειρε και απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ και τελικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της επιδίκασε ποσό 63 εκατ. ευρώ.

Η Elfe αξίωνε αυτό το ποσό υπολογίζοντας τις διαφορές των τιμών της εποχής εκείνης ανάμεσα στις ευρωπαικές τιμές φυσικού αερίου και τη σύμβαση με τις συναφείς ρήτρες πετρελαίου που έχει η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεδίωκε να κερδίσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και να μηδενιστεί η αποζημίωση, καθώς εκτιμάται ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν και από το εφετείο θα άνοιγε ο δρόμος για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της.

Το πάγωμα της αποκρατικοποίησης

Η δικαστική αυτή εκκρεμότητα είχε παγώσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι υποψήφιοι επενδυτές ανέμεναν την έκβαση της δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να διαμορφώσουν και αναλόγως τις προτάσεις τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας