Μενού Ροή
Δυναμική η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, με το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών, ΓΕΜΗ, να διαμορφώνεται στη σχέση 4 προς 1

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα δυνητικά πλεονεκτήματα του Πειραιά και, ιδιαίτερα, του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση όπως επίσης και το γεγονός ότι η γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν καθώς ο Πειραιάς θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των παγκόσμιων παικτών του «θαλάσσιου πλούτου», γιατί τους ελκύει η έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο».

Αυτό σημείωσε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τα τελευταία στοιχειά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), τα οποία έχει στη διάθεσή του το επιμελητήριο αλλά και την γενικότερη πορεία του πειραϊκού επιχειρείν λόγω και της αναζωογόνησης των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων του Κόλπου της Ελευσίνας.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών του ΓΕΜΗ, διαμορφώνεται στη σχέση 4 προς 1 με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να ηγούνται με 180 νέες εγγραφές έναντι 37 διαγραφών ή διακοπών ή αλλαγής έδρας. Ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις με 163 νέες εγγραφές έναντι 41 διαγραφών ή διακοπών ή αλλαγή έδρας, μετά είναι οι μεταποιητικές με 55 νέες εγγραφές προς 18 διαγραφές ή διακοπές ή αλλαγή έδρας και οι ναυτιλιακές δραστηριότητες με 12 νέες εγγραφές προς 1 διαγραφή ή διακοπή ή αλλαγή έδρας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογραμμίζει πως, για να διατηρηθεί και τα προσεχή χρόνια το θετικό πρόσημο στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά όσο και τον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, «πρέπει να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης».

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι, στα θετικά της χρονιάς που διανύουμε υπάγεται η αναζωογόνηση των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων του Κόλπου της Ελευσίνας «που δημιουργεί θετική τάση για την ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρο από τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και όχι μόνο».

Ειδικά όμως, για τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα αυτό, πρόσθεσε ότι, επειδή είναι εντάσεως εργασίας θα χρειαστούν εργατικά χέρια για να καλύψουν τις νέες ανάγκες γιαυτό και το επιμελητήριο, δημιούργησε μια «γέφυρα» συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που στόχο έχει τη βελτίωση των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τις επιχειρήσεις για εκπαίδευση, αλλά και μετεκπαίδευση στελεχών τους, αποτελεί το γεγονός ότι, με αφορμή την ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το επιμελητήριο και το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, περισσότερες από 100 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τις περισσότερες από αυτές, να υπογράφουν, το σχετικό έγγραφο προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των προσομοιωτών που είναι εγκατεστημένοι σε χώρο του επιμελητηρίου για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Τέλος ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι υπό διερεύνηση, τόσο από την ελληνική, όσο και από την κινεζική πλευρά, βρίσκεται η δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης ενός «βιομηχανικού πάρκου», το οποίο θα αξιοποιήσει τη, γεωστρατηγικής σημασίας, θέση του λιμένα του Πειραιά για την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση αυτά που διατυπώθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΠ και η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας