Μενού Ροή
Economist 2022 - Eυ. Μυτιληναίος: Δεν βλέπω πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον φημισμένο Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα και καθηγητή στο Στάνφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι η Ευρώπη άσκησε πίεση για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο, εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη κινδύνευε με ύφεση αλλά τώρα ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μυτιληναίος, μπορεί να βασιστεί στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά της, αλλά και στο LNG. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κόστος. Σε 2-3 χρόνια που θα έχει για παράδειγμα διπλασιαστεί η παραγωγή του Κατάρ ή της Αμερικής θα είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά τώρα οι τιμές θα είναι υψηλές. Η Ελλάδα επίσης προμηθεύεται αέριο και μέσω του ΤΑΡ.

Ως εταιρεία, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, αφενός έχουμε ήδη κλείσει την απαιτούμενη χωρητικότητα σε LNG, αλλά και επιταχύνουμε σε επενδύσεις πράσινης μετάβασης σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.

Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη, αλλά και οι ελληνικές εταιρείες θα είναι εκεί για να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα με security of supply (ασφάλεια εφοδιασμού) αλλά με το ύψος των τιμών. Εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα κόψει τις ροές. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια LNG

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών είπε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά τον μηχανισμό, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.

Τέλος, αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της MYTILINEOS για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

Από την πλευρά ο Francis Fukuyama ανέφερε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων». «Αν κρατήσει στο νότο της Ουκρανίας, θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αφήγημα γύρω από την έκβαση της ρωσικής επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Φουκουγιάμα, λέγοντας ότι η Ρωσία ποντάρει στο ότι η διεθνής κοινότητα θα κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να είναι μακρύς. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα συνδεόταν πια με μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στόχευε να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Πούτιν, ανέφερε ο κ. Φουκουγιάμα, σημειώνοντας ότι η έκβαση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. «Ποιος γνωρίζει ποιες είναι θέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας