Μενού Ροή
EDISON στην Ιταλική Βουλή: O EastMed σημαντικός, εφικτός, ώριμος και ανταγωνιστικός - Μοναδικό έργο υποδομής χωρίς διέλευση από μη ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού τύπου, μιλώντας την Πέμπτη 16/6 σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Ιταλικής Βουλής, ο Fabrizio Mattana, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Gas Assets της EDISON, ανέφερε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed «είναι ένα έργο μεγάλης πνοής και ευρωπαϊκής σημασίας που μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη και στην Ιταλία να αντικαταστήσουν τις μέσω αγωγών ετήσιες προμήθειες από τη Ρωσία».

Ο κ. Mattana, ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών για όλα τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία IGI Poseidon (50% EDISON, 50% ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων) χάρις στο οποίο θα καταστεί δυνατή η μεταφορά ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο που στη συνέχεια θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Poseidon ο οποίος θα καταλήγει στην περιοχή της Απουλίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «τεχνικά εφικτό και οικονομικά ανταγωνιστικό».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο κ. Mattana ανέφερε ότι «το έργο βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση αδειοδοτικής διαδικασίας και τεχνικών μελετών οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, ο δε αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2027».

Απευθυνόμενος στους Ιταλούς βουλευτές,  ο κ. Mattana χαρακτήρισε τον EastMed ως ένα «μοναδικό, εφικτό, ώριμο και ανταγωνιστικό έργο, μία  στρατηγική επιλογή που πρέπει να αξιοποιηθεί και που μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το βιομηχανικό σύστημα της Ιταλίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «για την υλοποίηση του απαιτείται μία ανανεωμένη πολιτική υποστήριξη».

Αναφερόμενος στη «μοναδικότητα και το στρατηγικό χαρακτήρα» της όδευσης του EastMed-Poseidon, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDISON τόνισε στους Ιταλούς βουλευτές ότι πρόκειται για «την μόνη απ´ ευθείας σύνδεση της  Ευρώπης με τις ενεργειακές πηγές της Λεκάνης της Μεσογείου χωρίς διέλευση από μη ευρωπαϊκές χώρες» και ότι ο αγωγός έχει "επεκτάσιμη χωρητικότητα από 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε αντιστοίχιση με τη μελλοντική ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής. Χάρις δε στο σχεδιασμό της, που προβλέπει τη μεταφορά και υδρογόνου, η σημαντική αυτή υποδομή θα συμβάλει και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή ασφάλεια»,τόνισε ο κ. Mattana.

Αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του EastMed, ο κ. Mattana δήλωσε ότι «η προβλεπόμενη συνολική  ιδιωτική επένδυση ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι χαμηλότερη από το κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία νέων αλυσίδων LNG της ίδιας δυναμικότητας, ενώ θα μπορούσε επίσης να υπάρξει οικονομική στήριξη από την ΕΕ, η οποία θα αύξανε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του έργου».

Επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON, Nicola Monti, μιλώντας χτες στη τελετή εγκαινίων του τέταρτου αιολικού πάρκου 45 MW της εταιρείας στη Σικελία, ανέφερε ότι η EDISON στις αρχές του επόμενου έτους θα τερματίσει την τρέχουσα προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο κ.μ. (ίσο με το 7% του χαρτοφυλακίου της) αντικαθιστώντας την με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

(Να σημειωθεί ότι η EDISON διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ  2,2 GW σε λειτουργία και 1,5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης).

Ο κεντρικός στόχος της εταιρείας, τόνισε ο κ. Monti, παραμένει σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση μιας «σημαντικής στρατηγικής διαφοροποίησης» για την Ευρώπη, την οποία με αξιοπιστία μπορεί να εγγυηθεί ο αγωγός EastMed.

Ο επικεφαλής της EDISON  υπογράμμισε ότι ο EastMed είναι «hydrogen ready», θα έχει δυναμικότητα μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κ.μ./έτος και θα μπορεί να συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ιταλία, με κόστη  (6 δισεκ. ευρώ) και σε χρόνους κατασκευής (ολοκλήρωση το 2027) «χαμηλότερους και συντομότερους από αυτούς που απαιτούνται για οποιαδήποτε αλυσίδα LNG».

Το όλο έργο βασίζεται στα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ που «είναι ήδη βεβαιωμένα και εν μέρει υπό παραγωγή», τόνισε ο κ, Monti.

Πηγή: energypress.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας