Μενού Ροή
EΛΛΑΚΤΩΡ: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams - Δ. Κούτρα για την πώληση της ΑΚΤΩΡ

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τους όρους της αγοραπωλησίας της κατασκευαστικής εταιρείας, Άκτωρ, εισέρχονται η Ελλάκτωρ και η κοινοπραξία Wade Adams - Δ. Κούτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη προσύμφωνο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί.

Στο νέο σχήμα, οι Κύπριοι αναμένεται να αποκτήσουν περί το 60% έως 70% και το υπόλοιπο ο κ. Κούτρας με τίμημα που υπολογίζεται στα 160 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει καταβολή μετρητών και ανάληψη υποχρέωσης χρηματοδοτήσεων από την πλευρά του ομίλου προς την θυγατρική του.

Η ανακοίνωση για τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το ελληνοκυπριακό σχήμα, βγάζει εκτός μάχης την Ιντρακάτ, η οποία επίσης είχε υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας.

Nα σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε απάντηση της σε επιστολή του Χρηματιστηρίου προ ημερών ανέφερε ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., έχει υπογραφεί.

Η υπογραφή του προσυμφώνου δεν δεσμεύει τη Ελλάκτωρ να πουλήσει την θυγατρική της, ωστόσο, πλέον, γίνεται σαφές ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της, η ολλανδική Reggeborgh Invest BV και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχουν χαράξει μια νέα πορεία για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η πώληση του 25% του τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που έχει διατηρηθεί, μέσω διαδικασίας για την προσέλκυση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς.

Έπειτα και από αυτή την κίνηση η Ελλάκτωρ, όπως εκτιμάται, θα βρεθεί με μια ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στις Παραχωρήσεις και το real estate.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία η ΑΚΤΩΡ θα συνεχίσει να αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίον της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, έναν τομέα που η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

Η ΑΚΤΩΡ μετά την ανάληψη από την νέα διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατάφερε να εξυγιανθεί φτάνοντας να έχει ανεκτέλεστο 2,7 δισ, έσοδα 380 εκατ. ευρώ (9μηνο του 2022) και εμφανή πλέον την επανάκαμψη της λειτουργικής του κερδοφορίας.

Μέσα στο 9μηνο του 2022 η ΑΚΤΩΡ κατάφερε να εξασφαλίσει έργα 723 εκατ. ευρώ (όπως το Νεάπολη-Αγioς Νικόλαος, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, το Πάτρα - Πύργος (με ποσοστό συμμετοχής 105 εκατ)., οδικά έργα 190 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, το ΚΕΛ Ψυττάλειας, έργα στη Διώρυγα Κορίνθου, ενώ επιπλέον συμβάσεις 48 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Επίσης, ο όμιλος έχει αναδειχθεί προτιμώμενος πλειοδότης για έργα 549 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι οι συμβάσεις για το οδικό έργο ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Μεθώνη (ποσοστό συμμετοχής 151 εκατ. ευρώ), η επέκταση της Λ. Κύμης (ποσοστό συμμετοχής 103 εκατ. ευρώ), το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη (μερίδιο 58 εκατ. ευρώ) καθώς και τη λειτουργία σταθμών Εγνατίας Οδού (37 εκατ.).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας