Μενού Ροή
Έλληνας ερευνητής στο πρωτοποριακό εργαστήρι του πλοίου «Αγία Έλενα»

Ο Αδάμ - Παντελής Γαλάτουλας, φοιτητής στο Tμήμα Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αλγκάβρε στην Πορτογαλία θα συμμετάσχει στο ερευνητικό ταξίδι του πλοίου «Αγία Έλενα» εν όψει των αγώνων Extreme E. Πρόκειται για μία σειρά αγώνων εκτός δρόμου στους οποίους λαμβάνουν μέρος οδηγοί ηλεκτρικών SUV. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφενός στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αφετέρου στην προώθηση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τον άνθρακα. Για το λόγο αυτό, διεξάγεται σε μέρη τα οποία έχουν ήδη υποστεί σοβαρή ζημιά ή έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Επιπλέον, προωθεί και την ισότητα των φύλων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αφού προβλέπεται σε κάθε ομάδα τα καθήκοντα της οδήγησης να μοιράζονται ισότιμα σε μία γυναίκα και έναν άντρα. Επίσημος συνεργάτης του Extreme E για τα σημεία έξυπνης φόρτισης των SUV είναι η Enel X του Ομίλου Enel.   

Για τη μεταφορά των οχημάτων από περιοχή σε περιοχή θα χρησιμοποιηθεί το «Αγία Έλενα», ένα πρώην φορτηγό-επιβατηγό πλοίο το οποίο υπέστη μετατροπή πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές του και για να μπορέσει να φιλοξενήσει επιστήμονες. Για παράδειγμα, η αρχική πισίνα είκοσι τετραγωνικών μέτρων έχει μετατραπεί σε πλωτό εργαστήριο, ενώ διαθέτει 62 καμπίνες, συνολικής χωρητικότητας175 ατόμων.

RACE FOR THE PLANET

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του «Αγία Έλενα» θα πραγματοποιηθεί και το “Race for the Planet”, ένα ανοιχτό κάλεσμα για έρευνα, το οποίο  ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα της Enel, ένα think tank για την ενεργειακή μετάβαση, , σε συνεργασία με το Extreme E. Η πρόκληση καλεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στο ταξίδι  έτσι ώστε κατά τη μεταφορά των αυτοκινήτων μεταξύ των διαφορετικών τοποθεσιών να ερευνήσουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής και να προωθήσουν στατηγικές μετριασμού των συνεπειών αυτών στους ωκεανούς αλλά και στον πλανήτη γενικότερα

Με επικεφαλής τον 24 χρόνο Βέλγο Αλεξάντερ Βανχάελεν, οποίος θα υποστηρίζεται από τον συμφοιτητή του, Αδάμ-Παντελή, το έργο, θα έχει στο επίκεντρο τη διερεύνηση των αλλαγών στη θαλάσσια ζωή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο νεαροί επιστήμονες θα φιλτράρουν το θαλασσινό νερό κατά το τελευταίο ταξίδι του «Αγία Έλενα» για να συγκεντρώσουν DNA το οποίο αποβάλλουν διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί. Στη συνέχεια με την αλληλουχία αυτού το DNA θα αναζητήσουν  πως έχει αλλάξει η θαλάσσια ζωή σε πολλαπλά μέρη του ωκεανού, στα οποία επικρατούν διαφορετικές συνθήκες. Απώτερος στόχος, να δημιουργήσουν μία παγκόσμια απογραφή σπονδυλωτών ειδών που θα υποστηρίζουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Τα ευρήματα της ομάδας αναμένεται να δημοσιευτούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό αλλά και να ανακοινωθούν προφορικά σε επιστημονικές συναντήσεις αφιερωμένες στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Το ίδρυμα της Enel είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο της καθαρής ενέργειας για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες καθώς και με ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, το ίδρυμα διεξάγει έρευνες για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των παγκόσμιων προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα. Ακόμη, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα προς όφελος των ταλέντων στον επιστημονικό, επιχειρηματικό και θεσμικό τομέα.

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας