Μενού Ροή
Ελληνικά ομόλογα: Στα κορυφαία επενδυτικά στοιχήματα παγκοσμίως

Οι προοπτικές της αγοράς ομολόγων της περιφέρειας έχουν βελτιωθεί, με την περαιτέρω διεύρυνση των spreads να αποτελεί ένα όλο και μικρότερο ενδεχόμενο, όπως σημειώνει η Société Générale, εκτιμώντας πως οι μικρές αγορές του Νότου, οι οποίες έχουν παράλληλα χαμηλές εκδοτικές ανάγκες για το υπόλοιπο του έτους και βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές, όπως η Ελλάδα, θα καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις. Συνεπώς διατηρεί τη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα, τοποθετώντας τα στα κορυφαία «στοιχήματα» του 2023.

Οι επενδυτές είναι πλέον επικεντρωμένοι στο τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιγξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω και έτσι τα ομόλογα της Ευρωζώνης δείχνουν «ανοσία» στην επιθετική ρητορική που συνεχίζει να ακολουθεί η κεντρική τράπεζα. Αυτό υποδηλώνει πως οι αγορές δεν πείθονται από τις προσπάθειές της να «ακυρώσει» την ενισχυμένη αισιοδοξία τους. «Οι επενδυτές βλέπουν το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και τα spreads στέκονται καλά απέναντι στις δηλώσεις της ΕΚΤ, επομένως είμαστε περισσότερο θετικοί πλέον για τα ομόλογα της περιφέρειας», σημειώνει η γαλλική τράπεζα. Αυτό σημαίνει, όπως προσθέτει, ότι μια επιθετική ΕΚΤ (και ένα υψηλότερο τελικό επιτόκιο) είναι λιγότερο πιθανό να ωθήσει τα spreads υψηλότερα από ό,τι στο παρελθόν, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων καλών επιδόσεων των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων και της επιβεβαίωσης ενός ασθενέστερου ονομαστικού πληθωρισμού στη Γερμανία.

«Εάν η όρεξη των επενδυτών για ομόλογα παραμείνει ισχυρή το πρώτο εξάμηνο, όπως και αναμένουμε, η εικόνα για τις χώρες της περιφέρειας θα είναι λιγότερο τρομακτική από ό,τι είχαν εκτιμήσει πολλοί στο τέλος του 2022», τονίζει η Société Générale. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής τράπεζας, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκδώσει έως τώρα, σε καθαρούς όρους, ομόλογα ύψους 138 δισ. ευρώ ή το 30% των συνολικών αναγκών τους για το 2023, με την αγορά να απορροφά εύκολα τις εκδόσεις και με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Σε αυτό το περιβάλλον της μείωσης των spreads, οι μικρότερες αγορές ομολόγων αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο, σύμφωνα με τη Société. Από τα τέλη του 2021 οι επενδυτές έχουν δείξει άλλωστε την προτίμησή τους σε ομόλογα που έχουν λιγότερη ρευστότητα από τα γερμανικά, για παράδειγμα, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Συνολικά στην Ευρώπη οι αγορές ομολόγων της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας έχουν τη χαμηλότερη ρευστότητα και τους μικρότερους όγκους συναλλαγών. Επίσης, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2023 και αυτό θα στηρίξει την υπεραπόδοση των ομολόγων τους το τρέχον έτος. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ –αντίθετα από την Ιταλία– δεν θα επηρεαστεί από την ποσοτική σύσφιγξη της ΕΚΤ (QT). Ετσι, βασικό «στοίχημα» της Société για το 2023 είναι οι θετικές (long) θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών.

Πηγή: kathimerini.gr,

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας