Μενού Ροή
ΕΛΠΕ  - Σωματείο Εργαζομένων: Το διπλό μήνυμα εν όψει Γ.Σ. - Τι ζητούν;

Δυο μηνύματα θέλησαν να εκπέμψουν χτες, λίγες μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ στις 10 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Αφενός, ότι τα σχέδια για εκποίηση του ποσοστού του δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ,  θα τους βρουν απέναντι, κι αφετέρου ότι θα πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση των ίδιων και των σωματείων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Συμμετοχών, που θα δημιουργηθεί και θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλες της δραστηριότητες του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, σε μια νέα Εταιρεία Συμμετοχών, η οποία θα αποκτήσει νέα επωνυμία,  θα ενταχθούν όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου με τη μορφή διακριτών εταιριών. Δηλαδή θα υπάρξει νέα εταιρεία για την παραγωγή και τη διύλιση, νέα για τη λιανική καυσίμων, άλλη για τον τομέα των ΑΠΕ, διαφορετική για τις εξορύξεις κτλ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων, μαζί με την πολιτική διάσταση που πήρε το θέμα των αλλαγών στη σύνθεση του Δ.Σ. με την πρόταση πριν λίγους μήνες για αποχώρηση του Δημοσίου και των εργαζομένων είχε οδηγήσει σε αναδίπλωση την κυβέρνηση. Κάτι που, όπως τονίστηκε, χτες αναδεικνύει και το ρόλο των εργαζομένων και της σημασίας ύπαρξης εκπροσώπησής τους στα διοικητικά όργανα.

Μήνυμα για την διατήρηση του ποσοστού

Αναλυτικά, χτες, ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) υπερθεμάτισε για το ρόλο του Δημοσίου στην επιχείρηση καθώς όπως τόνισε η συμμετοχή του έχει ωφελήσει τα μέγιστα στην επιχειρηματική πορεία του Ομίλου. «Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ να επιστραφούν στο Δημόσιο, το οποίο ουσιαστικά έχει κέρδος από τις δραστηριότητες των Ελληνικών Πετρελαίων.», σημείωσε.

Μάλιστα κατά την χτεσινή συνέντευξη τύπου η διοίκηση του Σωματείου υπενθύμισε τι είχε γίνει τόσο στο το 2018, όσο και την περασμένη Άνοιξη.

«Είχαμε, το 2018,  εκδήλωση μιας προσπάθειας μεταβολής άρδην της μετοχικής σύνθεσης, που θα άλλαζε και το χαρακτήρας του μάνατζμεντ. Όμως κατέπεσε η όλη διαδικασία. Το σκοπούμενο ήταν η εκποίηση των ΕΛΠΕ και η έξοδος του δημοσίου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, νομικός σύμβουλος της διοίκησης του Σωματείου και προσέθεσε: «Ανεξάρτητα από τη διαδικασία, τότε, έχουμε σήμερα μια ανάλογη προσπάθεια. Δεν έχει γίνει βέβαια με προσπάθεια εκποίησης μετοχών αλλά με αλλαγή της διοίκησης με επίκληση της νομοθεσίας» τόνισε και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν εκπροσώπηση των εργαζομένων στην εταιρία συμμετοχών. «Επιτυχώς έγιναν  συζητήσεις και αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην εταιρία παραγωγής» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «η νομοθεσία δείχνει ότι νομικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα νομικής απαγόρευσης η συμμετοχή των εργαζομένων.»

Συμμετοχή δύο εργαζομένων

«Σαν συνδικάτο, θεωρούμε ότι επειδή στη holding θα παίρνονται κρίσιμες αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή με δύο εργαζομένους, έναν από το ΠΣΕΕΠ και έναν από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ)» τόνισε ο κ. Οφθαλμίδης και  συμπλήρωσε, ότι το Σωματείο έχει διαβουλευτεί για το συγκεκριμένο θέμα με τη διοίκηση, ενώ ήδη απευθύνθηκε με επιστολές στους δύο βασικούς μετόχους του Ομίλου (Δημόσιο, Paneuropean). «Αν δεν βρούμε και εκεί ευήκοα ώτα, τότε θα προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες, ενώ αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε και συνδικαλιστικά», υπογράμμισε  ο Πρόεδρος του Σωματείου.

«Τι αρνητικό υπήρξε από  το δημόσιο. Γιατί δεν επικαλούμαστε και την εμπειρία τη διεθνή για εκπροσώπηση εργαζομένων και σε μεγάλες εταιρίες. Για ποιο λόγο είναι προστατευτέος ο μέτοχος και όχι ο εργαζόμενος. Σε πολλές περιοχές  προστατεύεται ο εργαζόμενος σημαντικά» ανέφεραν οι εργαζόμενοι και παρέθεσαν παραδείγματα.

«Π.χ. η  EDF με 150 χιλιάδες εργαζόμενους από τα 18 μέλη του ΔΣ, τα 6 είναι εργαζόμενοι, στη ΒΡ στη ΝΑ Ευρώπη  συμμετέχον κι αν πάμε σε άλλες εταιρίες σε άλλους κλάδους θα δούμε πολλά παραδείγματα.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο να είμαστε εκεί. Είναι πολύ σημαντικό για λόγους ουσίας για υπεράσπιση των συμφερόντων τους αλλά και επωφελές για την εταιρία» ανέφερε ο Τοκατλίδης από την πλευρά του.

Στο φόντο αυτό οι εργαζόμενοι ανάλογα με τις σκέψεις των μετόχων θα κλιμακώσουν ανάλογα τις αντιδράσεις τους, που όπως αναφέρουν θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και θα οδηγήσουν σε άσκηση έντονης πίεσης τη διοίκηση του Ομίλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας