Μενού Ροή
Elpedison: Ένα βήμα πριν από το τελικό «ΟΚ» για τη νέα μονάδα

«Με το χέρι στο κουμπί» θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση γύρω από τις προετοιμασίες κατασκευής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είναι γνωστό η τελική επενδυτική απόφαση για το project το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 450 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου διμήνου, ωστόσο όλα συνηγορούν ότι αυτή θα είναι θετική.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΑΕΠΟ, η οποία έχει εκδοθεί από τον Αύγουστο του 2020 και τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου, δόθηκε η έγκριση για την ΤΕΠΕΜ, μετά από σχετική αίτηση της Elpedison Α.Ε. που υπεβλήθη τον Μάιο του 2022 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών εγκαταστάσεων εντός δύο περιοχών εκτός του γηπέδου της αδειοδοτημένης δραστηριότητας, εκτός σχεδίου πόλεως και εντός Γ.Π.Σ. της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα, με επιτρεπόμενες χρήσεις της μεταποίησης μέσης και υψηλής όχλησης.

Σημειώνεται ότι η μία περιοχή είναι όμορη του γηπέδου της αδειοδοτημένης δραστηριότητας η οποία ανήκει στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της Helleniq Energy, για την εγκατάσταση των κύριων εργοταξιακών εγκαταστάσεων και η δεύτερη γειτονική, μισθωμένη (ιδιοκτησίας Helleniq Energy) για την εγκατάσταση του δευτερεύοντα εργοταξιακού χώρου.

Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις, αφορούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών κατασκευής του έργου και περιλαμβάνουν έναν κύριο εργοταξιακό χώρο και ένα δευτερεύοντα. Ο κύριος εργοταξιακός χώρος χωροθετείται σε όμορο γήπεδο έκτασης 87.432,63 τ.μ. ,δυτικά της αδειοδοτημένης Μονάδας Παραγωγής Ηλ. Ενέργειας, στην εκτός σχεδίου περιοχή του αγροκτήματος Διαβατών, της Δ.Ε. Εχεδώρου στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ενώ ο δευτερεύων χωροθετείται σε γήπεδο έκτασης 49.885,84 τ.μ. δυτικά του Βιομηχανικού Συγκροτήματος.

Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις, ως εξής :

Οικίσκους τύπου ISOBOX ως χώρους γραφείου και αποδυτηρίων, με χημικές τουαλέτες.

Χώρους στάθμευσης φορτηγών οχημάτων και μηχανημάτων έργου ØΧώρους υπαίθριας αποθήκευσης αδρανών υλικών.

Χώρους υπαίθριας αποθήκης εξοπλισμού (σωλήνες, φρεάτια, εξαρτήματα, ξυλότυποι, αντιστηρίξεις, η/μ εξοπλισμό-μηχανήματα κλπ).

Χώρο συλλογής στερεών αποβλήτων.

Χώρο προσυναρμολόγησης υλικών.

Η νέα μονάδα και ο προβληματισμός

Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, είναι αδειοδοτημένη και σε ώριμο στάδιο σχεδιασμού, ενώ έχει λάβει όρους σύνδεσης εδώ και καιρό. Ωστόσο, οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΕΚ, σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις για αντίστοιχες μονάδες από άλλους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους (Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil, ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Κοπελούζος) δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στα επιτελεία των μετόχων Helleniq Energy και Edison. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, αλλά και το γεγονός ότι προκύπτει πλέον ανάγκη απόσυρσης την επόμενη πενταετία των μονάδων αερίου «πρώτης γενιάς» και αντικατάστασής τους από νεότερης τεχνολογίας και υψηλότερης απόδοσης projects, εκτιμάται ότι δίνει σαφές προβάδισμα στο θετικό σενάριο. Το οποίο, σημειωτέον, συνοδεύεται και από την έτερη μεγάλη επένδυση της Elpedison για τη δημιουργία FSRU στο Θερμαϊκό προς υποστήριξη, -εκτός των άλλων-, αυτής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison διαθέτει σήμερα δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, η πρώτη (που ήταν και χρονολογικά η πρώτη ιδιωτική μονάδα αερίου) στη Θεσσαλονίκη από το 2006, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 400 MW και η δεύτερη στη Θίσβη, ισχύος 420 MW που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010.

Όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα λίγου χρόνου να δοθεί από τους μετόχους της Elpedison το τελικό «πράσινο φως» για τη νέα μεγάλη επένδυση δημιουργίας της σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου που θα ανανεώσει και θα καταστήσει απόλυτα ανταγωνιστικό το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

newmoney.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας