Μενού Ροή
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σε ιστορικό υψηλό ο τζίρος- Άνοδος όγκου πωλήσεων κατά 8,7%

Οι νέες επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου της Elvalhalcor στα Οινόφυτα με την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα ανεβάσουν την παραγωγική ικανότητα από τους 375.000 τόνους σε 525.000 τόνους, ενώ με τη νέα γραμμή βαφής που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 8,7% και του κύκλου εργασιών κατά 42,7% ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το α' τρίμηνο του 2022, με την οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) να διαμορφώνεται στα 74,7 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 78,3% έναντι του α' τριμήνου του 2021.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, το 2022 ξεκίνησε με ανοδική πορεία, διατηρώντας τη δυναμική που διαμορφώθηκε στο 2021, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους τομείς και η Εταιρεία αξιοποίησε την αυξανόμενη δυναμικότητά της, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι ενοποιημένοι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 8,7%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 10,9% και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 5,0%.

Οι αυξητικές τάσεις του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον σε ότι αφορά στον όγκο πωλήσεων αφού η ζήτηση παραμένει ισχυρή ανεξάρτητα αν η εταιρεία καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον επαπειλούμενης παγκόσμιας ύφεσης με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Elvalhalcor, η ζήτηση για προϊόντα συσκευασίας στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων παραμένει ισχυρή, το αλουμίνιο είναι απαραίτητο για τα κουτιά των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ο χαλκός απαραίτητο συστατικό για τα ηλεκτρικά μοτέρ και τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στα ύψη οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων (+10,9% στο αλουμίνιο και +5% στο χαλκό) και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά, 923,6 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 42,7% από τα 647,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα συγκρινόμενα EBITDA (δεν περιλαμβάνουν τα λογιστικά κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων) ενισχύθηκαν κατά 78% στα 75 εκατ ευρώ. Η μέση τιμή του χαλκού στο LME κινήθηκε στα 8.916 ευρώ ανά τόνο και του αλουμινίου στα 2.927 ευρώ ανά τόνο.

Όπως επισήμανε η διοίκηση, η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην εταιρεία να περάσει ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, οι οποίες υπερκέρασαν τα κόστη από την αύξηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Μάλιστα, στο ρεύμα η εταιρεία διατηρεί διμερή κλειδωμένα συμβόλαια που δεν είναι ευάλωτα στις ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και σε άνοδο του καθαρού δανεισμού κατά 228 εκατ ευρώ. Για αυτό και η εταιρεία εντός του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης επιτοκίων. Από τα τελευταία ομόλογα συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ τα μισά κεφάλαια «γύρισαν» σε σταθερό επιτόκιο. Αθροιστικά περίπου το 36% του δανεισμού της Elvalhalcor είναι με σταθερό επιτόκιο.

Μέρισμα και επανεπένδυση κερδών

Η εταιρεία έχει βραχυπρόθεσμες λήξεις δανείων 285 εκατ. ευρώ, δάνεια 116 εκατ. λήγουν εντός δύο ετών, εντός πέντε ετών λήγουν δάνεια 270 εκατ, ενώ για πάνω από πέντε χρόνια οι λήξεις αφορούν σε δάνεια 402 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση ομολογιακών δανείων έως το ποσό των 150 εκατ. με στόχο την αναδιάρθρωση παλαιών δανείων και την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης.

Για τη χρήση του 2021 η εταιρεία θα διανείμει μικτό μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Σε ερώτηση των αναλυτών για τη στρατηγική της μερισματικής πολιτικής, η διοίκηση ανέφερε πως η ανταμοιβή των μετόχων δεν έρχεται μόνο από το μέρισμα αλλά από την επανεπένδυση των κερδών σε παραγωγικές επενδύσεις που αυξάνουν την αξία της επιχείρησης και κατ΄ επέκταση την περιουσία των μετόχων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας