Μενού Ροή
Ενισχυμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας-Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στο Λονδίνο την Τρίτη για να υπογράψουν τον χάρτη 2030 για τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία για τον χάρτη 2030 θα εμβαθύνει τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, της ασφάλειας και του κυβερνοχώρου, αναφέρει το τελευταίο δελτίο τύπου του Foreign, Commonwealth & Development Office, δηλαδή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η χρονική συγκυρία είναι αμφιλεγόμενη δεδομένης της δράσης της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ σχετικά με τον εποικισμό σε παλαιστινιακά εδάφη και το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία θα θεωρηθεί ένδειξη αποδοχής για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για τα πολιτικά ζητήματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκάλεσε κατακραυγή μετά τις δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία ή πολιτισμός και ότι δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «αποδοκιμάζει σθεναρά ένα ακόμη απαράδεκτο σχόλιο του υπουργού Σμότριτς», χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό, με τον Μπορέλ να δηλώνει επίσης στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τα σχόλια του Σμότριτς «σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά», ανέφερε το Reuters.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται η ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν αποδίδονται ευθύνες. Δεν υπήρχε επίσης καμία αναφορά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές της ισραηλινής κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα.

Στη συνάντηση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ισραήλ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο για να συζητήσουν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας