Μενού Ροή
Ενίσχυση αποτελεσμάτων από πετρέλαιο για την Motor Oil - Ζημιές από ηλεκτρισμό - Σύσταση αγορά της Optima

Σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης και μικρή επιβράδυνση της ζήτησης στο 4ο τρίμηνο λόγω των αυξήσεων του κόστους ενέργειας αναμένει η αγορά από τα αποτελέσματα της Motor Oil που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την Optima Bank, που επαναλαμβάνει την σύστασή της για αγορά, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι περιορισμένες για την εταιρεία κυρίως λόγω:

α) της ισχυρής αναμενόμενης ζήτησης εσωτερικής και αεροπορικής ζήτησης τους επόμενους μήνες,

β) της περιορισμένης συμβολής του ρωσικού πετρελαίου στην πρώτη ύλη και την μικρή έκθεση της MOH στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και

γ) της έναρξης το 2ο εξάμηνο του 2022 του νέου εργοστασίου νάφθας.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την Optima, το 2021, προβλέπει «προσαρμοσμένα» EBITDA 403 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση, και "προσαρμοσμένα" καθαρά έσοδα 156 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το 2020, ενώ τα IFRS EBITDA και τα καθαρά έσοδα φαίνονται στα 523 εκατ. ευρώ και 251 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έναντι EBITDA 86 εκατ. ευρώ και καθαρών ζημιών 111 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω των αναμενόμενων σημαντικών κερδών αποθεμάτων 120 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 245 εκατ. ευρώ ζημιών αποθεμάτων που καταγράφηκαν το 2020.

Διύλιση

Το «καθαρό» περιθώριο διύλισης της MOH αναμένεται να δείξει σημάδια πίεσης το 4ο τρίμηνο του 21, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης (ιδιαίτερα του φυσικού αερίου).

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζουμε ότι το «καθαρό» μεικτό περιθώριο της MOH έχει διαμορφωθεί στα 6,5 USD/βαρέλι από 7,7 USD/βαρέλι το 3ο τρίμηνο του 21 και 5,1 USD/βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2020.

Οι συναλλαγματικές κινήσεις δείχνουν ισχυρότερο δολάριο από το προηγούμενο τρίμηνο (μέσος όρος EUR/USD 1,14 έναντι 1,21 το 4ο τρίμηνο του 2020 και 1,18 το 3ο τρίμηνο του 21ου).

Όσον αφορά τις εργασίες του διυλιστηρίου, αναμένεται ότι το υψηλό ποσοστό χρησιμοποίησης του διυλιστηρίου θα δημιουργήσει όγκο πωλήσεων στα 3,3 εκατομμύρια, ωστόσο χαμηλότερα από την απόδοση 3,5 εκ. του προηγούμενου έτους.

Τέλος, υποθέτοντας αυξημένο λειτουργικό σε 75 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω υψηλότερου κόστους ενέργειας και εκπομπών CO2, αναμένεται ότι το "προσαρμοσμένο" EBITDA του τμήματος διύλισης θα έχει διαμορφωθεί στα 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 21 και 10 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2020. Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου εκτιμάται ότι δημιούργησε κέρδη αποθεμάτων 19 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα EBITDA στα IFRS στα 90 εκατ. ευρώ.

Φυσικό αέριο-Ηλεκτρισμός

Η πρόσφατη άνοδος του κόστους ενέργειας και των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημίες στη θυγατρική λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας της MOH (NRG), αντισταθμίζοντας ουσιαστικά την αυξημένη συνεισφορά από τις ΑΠΕ. Συνολικά, αναμένουμε ότι το EBITDA του τμήματος θα διαμορφωθεί στα μείον 4 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας