Μενού Ροή
Έως και 500 εκατ. ευρώ θα «ρίξει» στην Ελλάδα η EDP Renewables

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα φιλόδοξο «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα που έως το 2025 θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί στην Ελλάδα η εταιρεία EDP Renewables.

O… πράσινος βραχίονας της Energias de Portugal (της πορτογαλικής «ΔΕΗ») που χθες εγκαινίασε το πρώτο αιολικό της πάρκο στη χώρα μας, στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

Ο λόγος για το αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Όπως τόνισε ο διευθύνοντας σύμβουλος της EDP Renewables κ. Miguel Stilwell dAndrade, «έχουμε σχέδιο για επενδύσεις εγκατεστημένης ισχύος 150 MW στα επόμενα δύο χρόνια και θέλουμε να φτάσουμε τα 500 MW έως το 2025. Επομένως μιλάμε για περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία» τόνισε ο επικεφαλής της EDPR.

Σημειώνεται πως η EDP Renewables είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη, έχοντας παρουσία σε 25 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 12 GW.

Μια τριετία στην Ελλάδα

Η εταιρεία εισήλθε στην Ελλάδα το 2018 και έκτοτε έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με πολλούς ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργιακή και Ελλάκτωρ.

Σχολιάζοντας αυτές τις συνεργασίες καθώς και τους στόχους ο κ. Stilwell τόνισε πως «έχουμε ήδη συνάψει ισχυρές σχέσεις με ελληνικές εταιρείες, έχουμε συνεργαστεί με την Ελλακτωρ και επίσης με την Τέρνα Ενεργειακή για να αναπτύξουμε πλωτά αιολικά πάρκα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που γνωρίζουν τη χώρα, γνωρίζουν το έδαφος ώστε να φέρουμε την τεχνική μας εξειδίκευση».

Ερωτώμενος για τα πλωτά αιολικά πάρκα που είναι το νέο ισχυρό projects για καθαρή ενέργεια διεθνώς, τόνισε πως «είναι κάτι το οποίο κοιτάμε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Έχουμε ισχυρή παρουσία στα offshore παγκοσμίως, επομένως αν οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι κατάλληλες θα μας ενδιέφερε σίγουρα μια τέτοια επένδυση.

Ήδη κάνουμε κάποιες αναλύσεις σε αρχικό στάδιο για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν», επισήμανε ο επικεφαλής της EDPR.

Το αιολικό πάρκο στη Μαλεσίνα

Σ’ ό,τι αφορά το αιολικό πάρκο στη Μαλεσίνα, αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες. Είναι ένα έργο που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως.

Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Όπως τονίστηκε, η εταιρεία θα συνεχίσει να στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αιολικού πάρκου ενέργειες και δραστηριότητες που στοχεύουν στην επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων χθες στη Μαλεσίνα, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας, ο Miguel Stilwell dAndrade, τόνισε πως «το Αιολικό Πάρκο Λιβάδι είναι ένα σημαντικό έργο για την εταιρεία μας. Αποτελεί το πρώτο έργο που τίθεται σε λειτουργία στη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική αγορά για εμάς, λόγω της δέσμευσής της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες που θα ενδυναμώσουν την ηγετική θέση που κατέχουμε στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαδραματίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.»

Ποια είναι η EDP Renewables

Η EDP Renewables μέσω διαφόρων κινήσεων τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίζει σημαντική επιτυχία και πλέον έχει παρουσία σε 25 χώρες.

Πιο αναλυτικά, έχει παρουσία σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Χιλή, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Κίνα, Ταιβάν, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η EDPR δεσμεύεται για την προώθηση των κοινωνικών εξελίξεων όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην ένταξή της στο Δείκτη Ισότητας Φύλων του Bloomberg και στο γεγονός ότι έχει πιστοποιηθεί ως Top Employer 2020 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και ως Top Workplace 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εστιασμένες στους εργαζόμενους πολιτικές της εταιρείες.

Η Energias de Portugal, S.A. (EDP) είναι ο κύριος μέτοχος της EDPR. Αποτελεί μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία, πρωτοπόρο στη δημιουργία αξίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Η EDP περιλαμβάνεται στον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones επί 14 συναπτά έτη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας