Μενού Ροή
Έπεσαν οι υπογραφές με την Masdar για την κατασκευή του γιγα αιολικού πάρκου 10 GW της Αιγύπτου

Συμφωνία για την κατασκευή αιολικού σταθμού στην επαρχία Sohag της Άνω Αιγύπτου υπεγράφη την Τρίτη μεταξύ του Υπουργείου Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου και της Masdar, μιας εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το έργο αιολικής ενέργειας της Αιγύπτου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε πέρυσι έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην εκτέλεσή του, αφού η κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για το έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπέγραψε συμφωνία στις 6 Ιουνίου για την εξασφάλιση της απαιτούμενης γης.

Με επικεφαλής την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ, η κοινοπραξία υπέγραψε συμφωνία με την Αρχή Νέας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου για να εξασφαλίσει μια τοποθεσία για την κατασκευή των χερσαίων αιολικών πάρκων χωρητικότητας 10 γιγαβάτ στη χώρα.

Οι υπόλοιπες εταιρείες

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης την Infinity Power, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική, και την Αιγυπτιακή Hassan Allam Utilities, μια επενδυτική πλατφόρμα για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το νερό.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την Αίγυπτο να προχωρήσει προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου της για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 9%, καθώς τα χερσαία αιολικά πάρκα θα παράγουν 47.790 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως ενώ θα εκτοπίζουν 23,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η βορειοαφρικανική χώρα έχει θέσει ως στόχο να προμηθεύεται το 42% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Τούτου λεχθέντος, η νέα μονάδα εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει την Αίγυπτο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Από τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Η Masdar σημείωσε ότι η συμφωνία εδραιώνει τη δέσμευσή της εταιρείας για υποστήριξη αφρικανικών εθνών όπως η Αίγυπτος για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτό το χερσαίο αιολικό έργο ισχύος 10 GW πρόκειται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην αφρικανική ήπειρο», δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και υποψήφιος Πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber.

Πρόσθεσε: «Είναι ένα σημάδι της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, με μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας, μείωσης των εκπομπών ρύπων και ηλεκτροδότησης κατοικιών με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστικό οικονομικό κόστος».

Από την πλευρά της Αιγύπτου, ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Mohamed Shaker Al-Markabi τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Οι εθνικές αιγυπτιακές οντότητες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει επενδύσεις με χαμηλούς κινδύνους και υψηλή αλληλεπίδραση με τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και τους αναπτυξιακούς εταίρους», εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια της COP27 πέρυσι, η Masdar, η Infinity Power και η Hassan Allam Utilities υπέγραψαν επίσης συμφωνίες με αρκετούς αιγυπτιακούς κρατικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας