Μενού Ροή
Έρχεται κατασκευαστικός "πυρετός" στην ενέργεια - Η στροφή στα φωτοβολταϊκά και η νέα βιομηχανία που δημιουργείται

Γενναία και δυναμική είναι η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, καθώς το χθεσινό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, δεν έχει προηγούμενο.

Με… φαρέτρα που φτάνει τα 300 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 72 δισ. ευρώ είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ένα σύνθετο πλέγμα μέτρων, που εκτός από την τεράστια οικονομική «ασπίδα», έχει και ξεκάθαρο περαιτέρω άνοιγμα προς την πράσινη και καθαρή ενέργεια.

Οι όποιες αναστολές και τα κρατήματα του παρελθόντος πλέον δεν υπάρχουν, κάτι που σηματοδοτεί μια «πράσινη»... επανάσταση για την Ήπειρο που καλείται να διαχειριστεί την κρισιμότερη ενεργειακή κρίση της (σύγχρονης) ιστορίας της.

Κατασκευαστικός "πυρετός"

Όλες οι «καθαρές» μορφές ενέργειας, σε… θάλασσα, ξηρά και αέρα έρχονται στο προσκήνιο ακόμη πιο δυνατά μετά το νέο γενναίο πακέτο προγραμματισμού ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε., οπότε τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επικρατήσει ένας πρωτοφανής «πυρετός» εργασιών προς όλες τις κατευθύνσεις, πάντα αναφορικά με τον κλάδο.

Το πακέτο REPowerEU που παρουσίασε η Κομισιόν έχει στόχο να διασφαλίσει την ομαλή – κατά το δυνατόν – απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Το κυριότερο είναι ότι αυξάνει το στόχο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στο 45% από 40% έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, θα «τρέξουν» διαδικασίες αδειοδοτήσεων με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη φρενίτιδα των έργων που μένουν να υλοποιηθούν την επόμενη 8ετία.

«Ο πόλεμος του Πούτιν αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

«Ως εκ τούτου, θα αυξήσουμε τον στόχο ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για το 2030 από 9% σε 13%. Και αυξάνουμε τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%» υπογράμμισε η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υποχρεωτικές ηλιακές στέγες

Η ίδια μίλησε για πρόταση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και πρόταση υποχρέωσης ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029. «Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου.

Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτά, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, το σχέδιο της Ε.Ε. παρουσιάζει μια ξεχωριστή Ευρωπαϊκή Ηλιακή Στρατηγική με σαφείς στόχους και τρεις άξονες δράσης. Ο στόχος είναι η εγκατάσταση 395 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών ονομαστικής ισχύος ως το 2025 και 740 γιγαβάτ ως το 2030 (ο στόχος της αγοράς είναι τα 1.000 γιγαβάτ ως το 2030).

Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ιδίως στον κτιριακό τομέα, με την παροχή σχετικών κινήτρων και με στόχο η αδειοδότηση ακόμη και μεγάλων φωτοβολταϊκών επί στεγών να μη ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος άξονας δράσης για τα φωτοβολταϊκά (Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών) καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια (με επιφάνεια στέγης άνω των 250 τ.μ.) το αργότερο από το 2026 και σε όλα τα νέα κτίρια κατοικιών το αργότερο από το 2029.

Βιομηχανία φωτοβολταικών

Ο δεύτερος άξονας αφορά πρωτοβουλίες για την απόκτηση δεξιοτήτων στον τομέα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ο τρίτος την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Συνάμα, στο πλέγμα των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν είναι και η εγκατάσταση δέκα εκατομμυρίων μονάδων αντλιών θερμότητας (σε συνδυασμό και με φωτοβολταϊκά), με στόχο να αντικατασταθούν – υποκατασταθούν οι καυστήρες πετρελαίου και αερίου στη θέρμανση κτιρίων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων – προτάσεων, που συνδυαστικά με τις τεράστιες επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα μοχλευθούν, μπορούν να φέρουν μια πραγματική επανάσταση στο ενεργειακό… DNA της Ευρώπης.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η συμπεριφορά των μετοχών των ενεργειακών ομίλων ύστερα από το νέο, τεράστιο πακέτων έργων που νομοτελειακά πρέπει να υλοποιηθεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας