Αίσθηση προκαλούν σε διεθνές επίπεδο οι παρεμβάσεις που έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, τόσο με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δ.Σ. της Εurometaux, όσο και ως μετέχων στο Road Show που οργανώθηκε από τη Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Σε σχέση με την παρουσία του στην Βρετανική πρωτεύουσα, πληροφορίες, αναφέρουν ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούστηκαν οι απόψεις του, σε κλειστές συναντήσεις, τόσο για την πορεία της εταιρείας που είναι επικεφαλής, όσο και για την εν γένει οικονομική ρότα της χώρας στο φόντο των διεθνών εξελίξεων.
Παράλληλα, οι δημόσια τοποθέτησή του ως προέδρου του Δ.Σ. της Eurometaux, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico αποτύπωσε το κλίμα στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλου για τις πολιτικές που χαράσσονται στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ανεπαρκή, σε σχέση με τη βιομηχανία, την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Όπως εξήγησε, “πάνω από το 90% των εσόδων από τους έκτακτους φόρους στην Ε.Ε. πηγαίνει στα νοικοκυριά. Η βιομηχανία βρίσκεται επί του παρόντος στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επιστολές μας προς την Κομισιόν”. Πρόσθεσε δε ότι οι ιθύνοντες των Βρυξελλών “θα πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές τιμές ενέργειας, να βελτιώσουν και να ενθαρρύνουν την ταχύτερη εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, να εφαρμόσουν προσωρινά την πρόληψη του υπερβολικού κόστους άνθρακα μέσω αντιστάθμισης και να πιέσουν για μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ”.
Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης. “Από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ε.Ε. παρατηρεί την περικοπή και διακοπή λειτουργίας του 50% της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ψευδαργύρου λόγω της ενεργειακής κρίσης - σε ορισμένες περιπτώσεις απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων εγκαταστάσεων. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένες. Όμως, ορισμένα προσωρινά κλεισίματα θα γίνουν μόνιμα εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα. Η Ε.Ε. παρήγαγε 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, όμως η προβλεπόμενη παραγωγή για φέτος θα είναι κάτω από 1 εκατομμύριο… Οι εισαγωγές αλουμινίου προς αντικατάσταση της ευρωπαϊκής παραγωγής έχουν προσθέσει 6 έως 12 εκατομμύρια τόνους ετήσιων εκπομπών CO2. Έτσι, αυτοκτονούμε ως ήπειρος αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού”.
Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε ότι καταγράφονται περιπτώσεις με λουκέτα εργοστασίων στην Ευρώπη, με παράλληλη μετακίνηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες. Έδωσε, δε, ως παράδειγμα την κίνηση του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF να συρρικνωθεί σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα.
“Επρόκειτο για απόλυτο σοκ για τη βιομηχανία μετάλλων που οφειλόταν στο κόστος των κανονισμών για την ενέργεια και τους ρύπους, οι οποίοι στην Ευρώπη είναι μακράν οι αυστηρότεροι παγκοσμίως” είπε, προσθέτοντας ότι “βρισκόμαστε σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους”.