Μενού Ροή
Ευαγ. Μυτιληναίος: Νέα πυρά στην ΕΕ - Ελλιπής η πολιτική της σε θέματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας

Σφοδρή κριτική για τον τρόπο που προσεγγίζει η ΕΕ τα θέματα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας ασκεί με συνέντευξή του στην Καθημερινή και τη Χρύσα Λιάγγου ο πρόεδρος της Eurometaux Ευ Μυτιληναίος.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τα όσα είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χαρακτηρίζει αυτοκτονική την πολιτική της Ευρώπης για τη βιομηχανία και σημειώνει ότι επενδύσεις δισ. φεύγουν νια ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το προσχέδιο που παρουσίασε τον Φεβρουάριο η Επιτροπή κινείται μακράν αυτού του στόχου για θωράκιση της βιομηχανίας, αφού στο κρίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης περιορίζεται σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κράτη – μέλη που δεν διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς.

"Το μεγαλύτερο ζήτημα για τη βιομηχανία είναι το κόστος της ενέργειας. Εάν δεν ενεργήσουν στο θέμα της ενέργειας, δεν υπάρχει λόγος να παρουσιάσουν το Critical Raw Material Act, γιατί δεν θα υπάρχει κανείς εδώ τριγύρω να παράγει κρίσιμες πρώτες ύλες" δηλώνει ο επικεφαλής της εισηγμένης. Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και για τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει το ζήτημα καθώς έχει θέσει ήδη υπό δοκιμασία της σχέσης Ευρώπης- ΗΠΑ.

Φεύγουν επενδύσεις δεκάδων δισ

"Επενδύσεις δεκάδων δις. ευρώ φεύγουν για Αμερική . Εχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα Ευρώπης- Αμερικής , το οποίο ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις", τονίζει με όλη την ευθύνη του ρόλου που του αναλογεί από την κομβική θέση του προέδρου της Eurometaux που κατέχει από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε ότι αφορά στη στάση της Ευρώπης , επαναλαμβάνει την αιχμηρή κριτική που έχει ασκήσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Eurometaux και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί πιεστικά, μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, που όπως λέει, συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση.

"Αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού, αυτοκτονούμε ως Ήπειρος. Περιμένουμε από την Ευρώπη να ξυπνήσει και να κάνει κάτι γι αυτό" τονίζει ο πρόεδρος της Eurometaux, εμμένοντας στην άποψή του περί αυτοκτονικής πολιτικής της ΕΕ. Για την ελληνική εξωστρεφή βιομηχανία ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ θέτει θέμα επιβίωσης, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο.

Η εξαγορά της ΔΕΗ

Σε σχέση με την εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ ανέφερε ότι «είναι μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ, της ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδας γενικότερα. Βοηθάει δε πολύ όλες τις ελληνικές ενεργειακές εταιρίες που διαθέτουν την απαραίτητη εξωστρέφεια» είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας