Μενού Ροή
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφορά έδρας - Ανοίγει τα χαρτιά του στις 27 Ιουλίου - Εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας εκτός Ελλάδας.

Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης των μετόχων απαντώντας σε ερωτήσεις  για το αν η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιλιναίος χαρακτήρισε το θέμα πολύ ευαίσθητο γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο λόγω εκλογών. Για τον λόγο αυτό όπως είπε ο ίδιος, επιφυλάσσεται να απαντήσει στις 27 Ιουλίου μετά το conference call για τα αποτελέσματα του εξαμήνου. «Είναι ευαίσθητη περίοδος και οτιδήποτε θα έλεγα θα μπορούσε να είναι εκμεταλλεύσιμο», ήταν η απάντηση του ισχυρού μετόχου της Mytilineos. Υπογράμμισε επίσης ότι «Η απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ότι και να γίνει στις 25 Ιουνίου θα έχουμε πολιτική σταθερότητα γιατί διαθέτουμε μια ώριμη δημοκρατία».

Εργοστάσιο σε Καναδά ή ΗΠΑ

Την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη εξετάζει η MYTILINEOS, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση για την επένδυση ύψους 1,16 δισ. ευρώ από την MYTILINEOS για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά.

Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά, όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες, όπως ανέφερε.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά", δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά. "Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς".

Η εταιρεία μπορεί να προσθέσει αποθήκευση μπαταριών στα έργα κάποια στιγμή, αν και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη για να δεσμευτεί στην ιδέα (ένα από τα έργα της, στη Βρετανία, διαθέτει τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών).

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η MYTILINEOS υποστηρίζεται από την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Τορόντο, με επικεφαλής τον Prem Watsa, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στην ελληνική εταιρεία το 2012 και έκτοτε αύξησε τη συμμετοχή της στο 4,7%, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, μετά τον κ. Μυτιληναίο, κατέχοντας το 27%. Η Fairfax έχει την επιλογή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,4%.

Τα κέρδη

Παράλληλα κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη σημερινή (1/6) Γενική Συνέλευση των μετόχων, προέβλεψε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022. Ο ίδιος επανέλαβε πως η επίδοση θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές του αλουμίνιου και του φυσικού αερίου γιατί ο όμιλος έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών.

Παράλληλα, η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2022.

Το ομόλογο

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η απόδοση του ομολόγου της Mytilineos είναι σε επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η αναβάθμιση (σ.σ. στην Ελλάδα). Καταλύτης είναι η πορεία ανάκτησης της βαθμίδας από την κυβέρνηση», κάτι που προέβλεψε ότι θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Υπάρχει κι ένα άλλο γεγονός που αναφέρεται και έχει να κάνει με την τοποθέτηση της Ελλάδας στα developed markets (ανεπτυγμένες αγορές)».

Όπως είπε, το να μπει η Ελλάδα στις ώριμες αγορές θα σημάνει έλευση μεγάλων κεφαλαίων. «Μόλις πάρει επενδυτική βαθμίδα θα δούμε πολλούς να έρχονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κρίση

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε πως δεν έχουμε τελειώσει καθώς το χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, λόγω του ήπιου καιρού και της έλλειψη ζήτησης από την Κίνα που δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες. «Η Ευρώπη έχει αέριο, όμως στην Ασία βλέπω οι τιμές να ανεβαίνουν», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας