Μενού Ροή
Γ. Στάσσης: Δεν θα φύγει η ΔΕΗ από τις λιγνιτικές περιοχές

Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε μήνυμα προς το συνέδριο για τη βιωσιμότητα που διοργανώνει το Politico.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην ευρεία γκάμα επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές που υλοποιεί η ΔΕΗ.

«Δεν θα φύγουμε από τις λιγνιτικές περιοχές αλλά θα αλλάξουμε το προφίλ των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, φωτοβολταϊκά αλλά και διαχείριση αποβλήτων, βιομάζα. Για πρώτη φορά έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, το οποίο λαμβάνει μέριμνα και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων στις επενδύσεις της επιχείρησης σε ΑΠΕ, στα προγράμματα συνταξιοδότησης εργαζομένων σε μονάδες που αποσύρονται αλλά και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νεότερων. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο μετάβασης θα επιφέρει σταθερότητα και ευημερία στις λιγνιτικές περιοχές.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις υπογράμμισε, εξάλλου, ότι όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών θα χρειαζόμαστε περισσότερες υβριδικές επενδύσεις, που θα συνδυάζουν παραγωγή με αποθήκευση ενέργειας.

Το νέο Business Plan

Όπως σημείωσε, τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταρτίσθηκε το νέο business plan της εταιρείας, προσαρμοσμένο στην «πράσινη» μετάβαση, ώστε να ξεκινήσει πλέον η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το business plan έγινε δεκτό θετικά από την τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι η επιχείρηση πέρασε μια δεκαετία στασιμότητας, με το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας να υποχωρεί χρόνο με τον χρόνο.

Όπως πρόσθεσε, το business plan εμπλέκει την τοπική κοινωνία, όπως δείχνει η προοπτική συμμετοχής των πολιτών της περιοχής με ένα ποσοστό 5% στις επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα. Μίλησε για ένα αναλυτικό σχέδιο, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σχετικά με την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε πως στον τομέα των κατοικιών είναι ατελέσφορη η θέρμανση μέσω φυσικού αερίου και η ανάπτυξη των δικτύων διανομής του καυσίμου, που θα πρέπει να γίνει για αυτό τον σκοπό.

Αντίθετα, θα πρέπει να προωθηθεί ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης, μέσω των αντλιών θερμότητας, που μπορεί να επιτευχθεί πιο άμεσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας