Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Το πλάνο για την κερδοφορία, οι ΑΠΕ και η πορεία “απανθρακοποίησης”

Στάσσης «Αρκαδικός Ήλιος»

Για συνέχιση της πορείας για ενίσχυση του “πράσινου” χαρτοφυλακίου, εντατικοποίηση της προσπάθειας να καταστεί κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για αναθεώρηση του στόχου για τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του έτους, από 1,1 σε 1,2 δις ευρώ έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές, την Πέμπτη το απόγευμα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου καταγράφηκαν καθαρά κέρδη, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό.

“Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ. και να προσεγγίσουμε τα €1,2 δισ. Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” είχε αναφέρει νωρίτερα, χθες, σε δήλωσή του για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από δράσεις με ένα επενδυτικό πρόγραμμα με διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων (€195,5 εκατ. από €102 εκατ.) σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2022 στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου.

Επίσης, ο κ. Στάσσης προανήγγειλε τη διανομή μερισμάτων το 2024.

Οι ΑΠΕ

Με βάση όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αλλά και τονίστηκε στην σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου καταγράφεται αύξηση των έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή σε 1GW. Επίσης είναι πάνω από 600MW τα έργα ΑΠΕ, που είναι σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής, ενώ είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης σε υποδομές πάνω από 4GW

Αναλυτικά, με βάση τον κ. Στάσση, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει “πράσινη” παραγωγή της τάξης των 376 MW και έχει υπό κατασκευή έργα 970 MW. Ήδη λειτούργησε το φωτοβολταϊκό πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγάλου Φ/Β στην Πτολεμαΐδα ισχύος 200 MW, καθώς και το αιολικό των 27 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Υπό κατασκευή βρίσκονται το φωτοβολταϊκό πάρκο των 550 MW στην Πτολεμαΐδα, καθώς και ένα ακόμα Φ/Β 159 MW και ένα αιολικό 39,5MW επίσης στην Πτολεμαΐδα, αλλά και το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία το 2023-24 συνολικά έργα ΑΠΕ, ισχύος 4 GW.

Η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Στο μεταξύ για μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Στάσσης αν και παραμένει ο στόχος απεξάρτησης στη ΔΕΗ από τον λιγνίτη, πηγαίνει πίσω μόνο για ένα με δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση για την ολοκλήρωση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και θα έχει απόδοση που θα φτάνει τα 660 MW. Μάλιστα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον καθώς έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36% το 2022, σε σχέση με το 2019 και υπερδιπλασιασμό (αύξηση 132%) των σταθμών ΑΠΕ που εντάχθηκαν...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πάρτι ξαφνικά στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να «σπάει» με φόρα τις 1.230 μονάδες και ήδη να κοιτάζει νέα υψηλά 9 ετών. Πρωταγωνίστριες...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Η σύμπραξη ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2022, της ΔΕΗ με τη Motor Oil στο πράσινο υδρογόνο, έκανε πολλούς να...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορυφαία σε απόδοση σε όλο τον FTSE 25 αλλά και στον Mid Cap ήταν η μετοχή της ΔΕΗ στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα του ελληνικού...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE