Μενού Ροή
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το μεγαλύτερο και πιο πολυσχιδές επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία

Το μεγαλύτερο, πιο σύνθετο και πιο πολυσχιδές επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχει σε εξέλιξη ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ουδέποτε στα χρονικά υπήρξε ξανά εταιρεία οποιουδήποτε κλάδου που να υλοποιεί ή να συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με τέτοια διασπορά.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραχωρήσεις, αεροδρόμια, κατασκευές, υποδομές, παραγωγή και διανομή ενέργειας, απορρίμματα, τουρισμό, λιμάνια, ψηφιακή οικονομία, τηλεπικοινωνιακές υποδομές κ.α. Κανένας άλλος όμιλος δεν έχει τέτοιο… άπλωμα δραστηριοτήτων και τέτοια διασπορά όσο τα projects που «τρέχει» ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε 16 χώρες – σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή, έχει ισχυρή συμμετοχή σε κορυφαία projects με αιχμή την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και το Ελληνικό, ενώ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κυριαρχεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όντας ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (ασχέτως κλάδων), ενώ απασχολεί περίπου 4.500 εργαζόμενους – σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ! Συνάμα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, έκανε επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Ισχυρές συμμαχίες και τομέας παραχωρήσεων

Παράλληλα, ένα από τα χαρακτηριστικά του management που ασκεί ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, είναι το «χτίσιμο» ισχυρών συμμαχιών και το… μοίρασμα των projects, αναλόγως της εξειδίκευσης κάθε ομίλου και κάθε μέρους της εκάστοτε συμμαχίας.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κάνει μέχρι στιγμής – επιχειρηματική ή μετοχική – συμμαχία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τον Ευάγγελο Μαρινάκη αλλά και τη Μαριάννα Λάτση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και η συμμαχία με τους κύριους μετόχους του ομίλου ΤΙΤΑΝ, τις οικογένειες Παπαλεξόπουλου – Κανελλόπουλου, με στόχο τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Στις παραχωρήσεις, μέσω της κοινοπραξίας με την Egis Projects S.A. (75%-25%) κέρδισε την παραχώρηση της Εγνατίας, του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας κι έναν από τους μεγαλύτερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνολικού μήκους (συμπεριλαμβανομένων των τριών κάθετων οδικών αξόνων) 883 χλμ.

Οι αυτοκινητόδρομοι

Έτσι, το συνολικό χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων του ομίλου ξεπερνά πλέον τα 1.500 χλμ., καθώς κατέχει το 100% της Νέας Οδού, το 100% της Κεντρικής Οδού και το 17% της Ολυμπίας Οδού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου περιέχει επίσης κι άλλες καίριες υποδομές, όπως το έργο της μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων (ΣΔΙΤ Ηπείρου και ΣΔΙΤ Πελοποννήσου) κ.ά.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε επίσης το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65, προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μέσω σύμπραξης με τη Motor Oil έχει αναλάβει την κατασκευή του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή. Το συνολικό κόστος είναι 375 εκατ. ευρώ, οι δύο πλευρές συμμετέχουν ισότιμα από 50%-50%, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 877 ΜW. Στόχος είναι να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ τις εργασίες κατασκευής έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Επίσης, σε συνεργασία με τον όμιλο Aviareps Ελλάς, συμφερόντων του κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου (Sky express, Swissport Hellas, Skyserv, Hotel Brain) διεκδικεί το πλειοψηφικό ποσοστό (τουλάχιστον 67%) της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως τόνισε χθες στη γενική συνέλευση του ομίλου ο κ. Γιώργος Περιστέρης, «η ηγετική μας θέση στον τομέα των παραχωρήσεων εξασφαλίζει στον Όμιλο σταθερά, μακροπρόθεσμα έσοδα που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Επίσης, κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία, εξασφαλίζει ένα ισχυρό και ποιοτικό επιπλέον ανεκτέλεστο έργων στην κατασκευαστική μας εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ, με όρους εξαιρετικά ικανοποιητικούς».

Οι υποδομές και η σύνδεση έργων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή

Στον τομέα των υποδομών, όπως τόνισε χθες ο κ. Περιστέρης, «η ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού τεχνικού κόσμου στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού, με ένα απόλυτα επιτυχημένο ιστορικό έγκαιρης παράδοσης έργων υψηλών απαιτήσεων. Με ένα ποιοτικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ, ατενίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι πέρα από τα δημόσια κι ιδιωτικά έργα που αναλαμβάνουμε κι εκτελούμε με επιτυχία, εμείς επενδύουμε και δημιουργούμε επιπλέον ανεκτέλεστο. Οι δικές μας επενδύσεις σε καίριες υποδομές πριμοδοτούν την ΤΕΡΝΑ με ακόμα μεγαλύτερο τεχνικό αντικείμενο, προσφέροντάς μας ευελιξία κι επιπλέον δυνατότητες σε δύσκολες περιόδους, όπως η τρέχουσα».

Καθαρή ενέργεια

Αναφορικά με τον τομέα της καθαρής ενέργειας, ο ηγέτης του ομίλου σημείωσε πως «πριν το τέλος της δεκαετίας στοχεύουμε να διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,4 GW. Η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βοηθάμε με τα έργα και τις επενδύσεις μας πολλαπλώς τη χώρα και τους καταναλωτές.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό την ύψιστη στρατηγική σημασία των ΑΠΕ, ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της οικονομικής καταιγίδας που απειλεί συθέμελα τις δυτικές δημοκρατίες κι όχι μόνο, μέσα από την γεωπολιτική εργαλειοποίηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας: η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ κατακρημνίζει το κόστος του ρεύματος, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που, χωρίς να επαρκούν πλήρως, ανακουφίζουν μερικώς τους καταναλωτές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας