Μενού Ροή
Γιατί αιφνιδίασε η ΔΕΗ ξεκινώντας την πώληση πακέτων ενέργειας - Ο ρόλος των αυξημένων τιμών στην χονδρική

Ως κίνηση καλής θέλησης υπό την ασφυκτική πίεση των ευρωπαικών υπηρεσιών που χειρίστηκαν την υπόθεση Anti-Trust της ΔΕΗ, αλλά και ως μέσο να μετριαστούν οι αντιδράσεις των μικρών προμηθευτών που πλήττονται από την αύξηση των τιμών στην χονδρική, ερμηνεύεται η χτεσινή αιφνιδιαστική πώλησης των πρώτων ποσοτήτων ενέργειας.

Η πρώτη πώληση προς τρίτους προθεσμιακού συμβολαίου βασισμένο στη λιγνιτική παραγωγή της επιχειρήσης μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ), πραγματοποιήθηκε στη βάση της πρόσφατης εγκριτικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10 Σεπτεμβρίου).

Το αξιοπερίεργο, το οποίο προκάλεσε και τον αιφνιδιασμό πολλών που παρακολουθούν τα θέματα της ενεργειακής αγοράς είναι γιατί η πώληση πραγματοποιήθηκε, πριν τη νομοθέτηση του μέτρου από την ελληνική Βουλή, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την υπόθεση anti-trust, στοχεύουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπουν ακόμα ότι οι ποσότητες ενέργειας που θα διαθέτει προς πώληση η ΔΕΗ σε τριμηνιαία βάση έως το τέλος του 2024, θα υπολογίζονται από τον ΑΔΜΗΕ. Στο νομοσχέδιο θα προσδιορίζονται επίσης οι προθεσμίες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ.

Το πρώτο πακέτο

Το πρώτο πακέτο διατέθηκε στην τιμή των 153,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή με μικρό discount έναντι της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας (DAM), η οποία καθορίστηκε στα 157,04 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να πουλάει ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στόχος είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε ημέρα, με απώτερη επιδίωξη να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά, καθώς και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας