Μενού Ροή
Γιατί έχει παγώσει η πώληση της Enel Green Power Hellas στη Macquarie

Όπως είχε γράψει προ δεκαπενθημέρου ο Unabomber οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Enel Green Power Hellas και της Macquarie θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν.

Το deal δείχνει να έχει παγώσει προσωρινά με υπαιτιότητα της νέας διοίκησης της Ιταλικής εταιρείας αλλά και θεμάτων που φαίνεται να έχουν μπει από την πλευρά των επενδυτών.

O Francesco Starace, o ιθύνων νους του σχεδίου εξυγίανσης της Enel -στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η εξεύρεση στρατηγικού χρηματοοικονομικού εταίρου για την ελληνική θυγατρική- αντικαταστάθηκε προ τριημέρου από τον έμπειρο μάνατζερ Flavio Cattaneo, εκλεκτό της πρωθυπουργού Giorgia Meloni ο οποίος ενημερώνεται και αξιολογεί τις στρατηγικές αποφάσεις του προκατόχου του που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Το σχέδιο εξυγίανσης και περιορισμού της διεθνούς ανάπτυξης του ομίλου έχει προβλέψει ένα διαφορετικό μοντέλο παραμονής σε Ελλάδα και Αυστραλία, δύο κατά τα άλλα διαφορετικές χώρες στην ένταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ελληνική θυγατρική της Enel και η αυστραλιανή θα ακολουθήσουν ένα κοινό μοντέλο επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, το λεγόμενο Stewardship, που βασίζεται στην αρχή της συνεπένδυσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών με επενδυτές.

Στόχος ήταν να εξυπηρετήσει τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες σε cash flow της εταιρείας που θα υποστηρίξουν το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη 75 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2025.

Στις αρχές Απριλίου υπήρχαν πληροφορίες ότι το Αυστραλιανό fund Macquarie ήταν ο επικρατέστερος μνηστήρας.

Όμως το μοντέλο πώλησης που έχει επιλέξει η μητρική εταιρεία, προβάλλει ως ένας επιπλέον λόγος της δυστοκίας που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις καθώς φαίνεται να επηρεάζει και το τίμημα. Κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η Enel περιλαμβάνει και όρο στη συμφωνία που προβλέπει option για επαναγορά των μετοχών.

Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊκοί σταθμοί και 19,3 MW υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Mάλιστα εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί και ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 70 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η Εnel στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από μη στρατηγικά assets έχει αποφασίσει να πουλήσει και την Enel Ρουμανίας έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας