Μενού Ροή
Γιατί Κοπελούζος, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ Oil βλέπουν στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής

της Μαρίας Αδαμίδου, 

Παρά το σκηνικό ενεργειακής ανασφάλειας στην Ευρώπη, που συνεχίζει να συντηρεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα βαδίζει ήδη στον μεταβατικό δρόμο της πράσινης ενέργειας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε στη χώρα μας είναι από καθαρές μορφές ενέργειας και αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μήνα με το μήνα κερδίζουν έδαφος έναντι του λιγνίτη.

Στη νέα αυτή ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη σταδιακή μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα επικρατήσουν συν τω χρόνω. Μέχρι τότε όμως, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή θωράκιση, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών της Ευρώπης.

Οι μεγάλοι όμιλοι

Όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας κινούνται σε αυτή τη λογική και είτε βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής, είτε σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο χτίσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, ενώ αντίστοιχες κινήσεις ανάπτυξης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο βλέπουμε και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η τελευταία  μάλιστα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι η συνολική ισχύς μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στη χώρα μας θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη οκταετία.

Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στα κρυφά «όπλα» που διαθέτουν τα ενεργειακά αυτά projects στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διότι είναι πολλά και σημαντικά.

«Γέφυρα» στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια

Καταρχάς, όλες οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αέριου που χτίζονται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν υπερσύγχρονη τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και έχουν τη δυνατότητα καύσης και υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα μπορούν να λειτουργήσουν δηλαδή, όταν καταστούν διαθέσιμες οι απαραίτητες ποσότητες υδρογόνου, ως μια επιπλέον γέφυρα στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και θα εξισορροπούν το σύστημα επιτρέποντας τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Επίσης, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που κατασκευάζονται δεν εξυπηρετούν μόνο τον στόχο της απολιγνιτοποίησης, αντικαθιστώντας τη λιγνιτική ενέργεια στο σύστημα. Εξυπηρετούν και τη νέα εθνική προτεραιότητα που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αέριου.

Η ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στη χώρα, ωστόσο οι νέας τεχνολογίας μονάδες λόγω της πολύ υψηλής απόδοσης τους, επιτυγχάνουν εξοικονόμηση φυσικού αερίου έναντι των παλαιών μονάδων αερίου. Μειώνουν δηλαδή τις ανάγκες σε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

Αυξάνουν τις δυνατότητες τροφοδοσίας των γειτονικών χωρών

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με την ανάπτυξη υπερσύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, ενισχύεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Πέραν της συμβολής τους στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με τη συνεισφορά τους στο εγχώριο σύστημα, οι μονάδες αυτές έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό αυξάνοντας τις δυνατότητες τροφοδοσίας και των γειτονικών χωρών, οι οποίες δεν διαθέτουν ανάλογες υποδομές και επιδιώκουν, όπως το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμπραξη ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy

Την έναρξη κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο εγκαινίασε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου συνένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2025.

Η μονάδα θα είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW και με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας.

Η καθαρή ισχύς της θα είναι 820 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 λιγνιτικών μονάδων, από αυτές που αποσύρθηκαν ή είναι υπό απόσυρση, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου (Η2) σε ποσοστό έως 50% με προοπτική να φτάσει στο 100%, άρα η επένδυση είναι συμβατή και απολύτως υποστηρικτική με το εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με το, υπό κατασκευή FSRU Αλεξανδρούπολης, ενώ η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης της νέας διασυνδετήριας γραμμής με Βουλγαρία. Έτσι, θα μπορεί να παίξει ένα κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, Σερβία.

Μυτιληναίος

Η πρώτη μονάδα νέας τεχνολογίας φυσικού αερίου που θα τεθεί σε λειτουργία είναι αυτή της «Μυτιληναίος» στη Βοιωτία με εγκατεστημένη ισχύ 826 MW, η οποία ήδη λειτουργεί δοκιμαστικά και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε κανονική λειτουργία. H μονάδα  συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της “Μυτιληναίος” που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου στη χώρα μας, είναι εγκατεστημένη στο ενεργειακό κέντρου του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία.

Η νέα μονάδα της Mytilineos συνιστά ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Ο υπερσύγχρονος αεριοστρόβιλος της General Electric, που τοποθετήθηκε στη μονάδα θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται για τη λειτουργία της λιγότερο φυσικό αέριο από το αέριο που χρειάζονται οι παλιές μονάδες φυσικού αερίου με μέσο βαθμό θερμικής απόδοσης 50%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής των ΤΕΡΝΑ – Motor Oil που κατασκευάζεται στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται ήδη τα τελευταία χρόνια.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου αναπτύσσει τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και θα είναι ισχύος 877 MW. Η θερμική απόδοση ανέρχεται στο 64% και θεωρείται ο πλέον αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Προγραμματίζεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025.

Ωριμάζουν νέες μονάδες από Elpedison και Volton

Η Elpedison με δύο μονάδες παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη από το 2006 και το 2010 αντίστοιχα, σχεδιάζει την κατασκευή νέας υπερσύγχρονης μονάδας ισχύος 860 MW. Ο νέος σταθμός προβλέπεται να αναπτυχθεί δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Η Elpedison με την τρίτη μονάδα θα διαθέτει για το σύστημα εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1,6 GW.

Παράλληλα, η Volton έχει στα χέρια της άδεια για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660 MW για την περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τη μονάδα του ομίλου Καράτζη, η οποία πέρασε στη Volton μετά την πλήρη εξαγορά μετοχών της ΚΕΝ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας