Μενού Ροή
Γιατί παρατάθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ - ENEL για τη Ρουμανία

Του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το deal της ΔΕΗ με την ENEL στη Ρουμανία. Η μετοχή της υπεραποδίδει και παρά τη μικρή χθεσινή πτώση, έχει αυξηθεί κατά 13% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ιταλική ENEL, δηλαδή ψηλότερα απ' ότι ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου.

Γιατί όμως παρατάθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ - ENEL για τη Ρουμανία; Που βρίσκονται οι συζητήσεις; Σε καλό σημείο, λίγο πριν τη τελική ευθεία, λένε οι γνωρίζοντες. Και ακριβώς επειδή σε πολυεθνικές όπως η ENEL, τα στάδια μιας εξαγοράς πρέπει να περάσουν από επενδυτικές επιτροπές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, προφανώς κρίθηκε απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός της αρχικής συμφωνίας του Δεκεμβρίου για παράταση των διαπραγματεύσεων έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η τελική προσφορά

Σε αυτό το μοτίβο, η ελληνική επιχείρηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει στους Ιταλούς τη τελική της προσφορά, καθώς, λέγεται ότι το due diligence έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών για να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία απόκτησης του 100% των μετοχών της Enel Ρουμανίας.

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για ένα deal, αξίας 1 έως 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο αντανακλά τις πολύ καλύτερες αποτιμήσεις των assets στη Ρουμανία συγκριτικά με την Ελλάδα.

Για παράδειγμα στα δίκτυο διανομής, η αρχική πρόταση της ΔΕΗ για τις τρεις εταιρείες που ελέγχει η ENEL στη Ρουμανία, με ποσοστό 51% στις δύο και 78% στην τρίτη, λέγεται ότι ήταν περίπου 20% φθηνότερη σε σύγκριση με την αξία της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie (1,5 φορά τα ρυθμιστικά πάγια του διαχειριστή).

Αντίστοιχα στο retail η πρόταση της ΔΕΗ για τα περίπου 3 εκατομμύρια πελατών της ρουμανικής ENEL παρέπεμπαν σε τίμημα κάτω από 90 ευρώ ανά πελάτη, επίσης σημαντικά χαμηλότερο από τις αποτιμήσεις με τις οποίες έκλεισαν οι τελευταίες εξαγορές στην ελληνική αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΠΕ όπου η ΔΕΗ συζητά την εξαγορά περίπου 600 MW, μαζί με ένα pipeline άλλων 5.000 MW, με τίμημα 8-9 φορές τα EBITDA της εξαγοραζόμενης εταιρείας, όταν αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα, όπως αυτή της «Άνεμος» από τη Motor Oil έγινε προς 12 φορές τα EBITDA.

Οι συζητήσεις με τους Ιάπωνες

Είναι η εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία, η μόνη κίνηση της ΔΕΗ στη περιοχή; Οχι και δεν αναφερόμαστε στη πρόσφατη εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 210 MW από την Mytilineos στην Ρουμανία. Εκτός της Ρουμανίας, η ελληνική επιχείρηση «σκανάρει« πάντα και τη Βουλγαρία, μόνη ή με συνεταίρους. Κατά την πρόσφατη πρωθυπουργική αποστολή στο Τόκιο έγινε γνωστό ότι μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών που έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες με τη ΔΕΗ στη περιοχή ήταν ονόματα όπως οι Sumitomo, Itochu και Marubeni, όμιλοι με παρουσία στην Ευρώπη, όχι όμως στα αναπτυσσόμενα Βαλκάνια.

Η περιοχή ενδιαφέρει ενεργειακά τους Ιάπωνες, που αναζητούν αξιόπιστους τοπικούς partners και σε αυτό το πλαίσιο εστίασαν οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ, η οποία έχει κάνει καιρό τώρα σαφές ότι θα αναπτύσσεται μέσω συμπράξεων, κατά το πρότυπο της συνεργασίας με την RWE.

Το πιθανότερο είναι ότι έπειτα από μια περίοδο σιωπής κατά τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, έρχεται ξανά ένα δίμηνο καλών ειδήσεων για τη ΔΕΗ σε πολλαπλά επίπεδα. Από την ανακοίνωση των πράσινων συμφωνιών PPAs που συζητά καιρό τώρα με τουλάχιστον δύο ελληνικές βιομηχανίες (Viochalko, Titan), μέχρι τις εξελίξεις στη Ρουμανία και εν συνεχεία, στα μέσα Μαρτίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022. Κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο όμιλος δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να δημοσιεύσει θετικό ισολογισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας