Μενού Ροή
H ElvalHalcor και ο… χρυσός της κυκλικής οικονομίας, το αλουμίνιο

Έχοντας πετύχει το 2022 την κορυφαία επίδοση στην ιστορία της, μολονότι οι τιμές στην ενέργεια ήταν σε  ασύγκριτα υψηλά επίπεδα, ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνάμα υπήρχαν ακόμη κάποιοι διεθνείς περιορισμοί λόγω του Covid-19, το management του ομίλου ElvalHalcor έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το 2023 θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο.

Και τούτο διότι οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν, περιορισμοί λόγω Covid-19 δεν υπάρχουν πλέον, το  ανεκτέλεστο παραγγελιών είναι υψηλότερο από ποτέ, τεράστια projects ξεκινούν διεθνώς, ενώ οι τιμές των μετάλλων και δη του αλουμινίου ευνοούν την περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και κερδών. Όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια που αναβάθμισαν πλήρως το capacity του ομίλου, καθιστώντας τον – σε κάποιους τομείς – έναν εκ των κορυφαίων σε όλο τον κόσμο.

Η ElvalHalcor, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στον τομέα των μετάλλων, διαθέτει ανταγωνιστικά στοιχεία και τεχνογνωσία που σπανίζει και διεθνώς. Είναι η κορυφαία ελληνική βιομηχανία στο χώρο των μετάλλων αλλά και η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα διυλιστήρια, αντιπροσωπεύοντας άνω του 4% των ελληνικών εξαγωγών.

Ο όμιλος ElvalHalcor, έχοντας άπλωμα πώλησης των προϊόντων του σε πάνω από 100 χώρες διατηρεί στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η υψηλή τεχνογνωσία αλλά και η τεράστια διασπορά κινδύνου, καθώς δεν εξαρτάται από συγκεκριμένες χώρες, ή γεωγραφικές περιοχές.

Όλες οι επενδύσεις που έγιναν στον όμιλο τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκαν σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Αλουμίνιο, ο… χρυσός της κυκλικής οικονομίας

Η ElvalHalcor λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες, με την ElvalHalcor να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα διυλιστήρια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών. Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια, με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

Παγκόσμια υπάρχει στροφή από το πλαστικό προς το αλουμίνιο. Και αυτό γιατί το αλουμίνιο ανακυκλώνεται 100%, ενώ το πλαστικό σε αρκετά μικρότερο ποσοστό και με λιγότερη «απόδοση» ποιότητας σταδιακά. Έτσι, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, μόνο το 1% του πλαστικού να αντικατασταθεί παγκόσμια, θα απαιτηθεί μια νέα Elvalhalcor με παραγωγή 300 χιλ τόνων αλουμινίου, κάτι που δίνει ξεκάθαρα τα περιθώρια ανάπτυξης και το momentum που υπάρχει.

 

Στα 3,7 δισ. ευρώ ο τζίρος, στα 162 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ElvalHalcor το 2022 ανήλθε στα 3,714 δισ. ευρώ, έναντι 2,883 δισ. ευρώ στη χρήση του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 28,8%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας.

Ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεταστάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών και ο κλάδος των μεταφορών.

Οι τιμές των μετάλλων στο LME μετά την κορύφωσή τους στο Α’ τρίμηνο του 2022 κινηθήκαν καθοδικά, σταθεροποιούμενες στο Β’ εξάμηνο, ενώ τα μέσα επίπεδα ήταν υψηλότερα από αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Η μέση τιμή́ του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.557 ευρώ ανά́ τόνο το 2022 έναντι 2.101 το 2021, ήτοι αύξηση 21,8%.

Η μέση τιμή́ του χαλκού́ διαμορφώθηκε στα 8.334 ευρώ ανά́ τόνο έναντι 7.881 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι αύξηση 5,7%, και η μέση τιμή́ του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 3.299 ευρώ ανά́ τόνο το 2022 έναντι 2.548 το 2021, ήτοι αύξηση 29,5%.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία αυξήθηκαν κατά 62,6% και ανήλθαν στα 271,2 εκατ. ευρώ έναντι 166,8 εκατ. ευρώ το 2021, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους πωλήσεων.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 162 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 113,9 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 159,3 εκατ. ευρώ για τη κλειόμενη χρήση (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή) από 111,7 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη χρήση του 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή).

 

Σημαντική αύξηση του καθαρού δανεισμού

 Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 955,559 εκατ. ευρώ, από 787 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Εξ αυτών, τα 664,149 εκατ. ευρώ αφορούν το δανεισμό του κλάδου αλουμινίου και τα 291,409 εκατ. τον κλάδο του χαλκού. Τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021 ήταν στα 495,958 εκατ. ευρώ (αλουμίνιο) και στα 291,097 εκατ. στο χαλκό. Η αύξηση του δανεισμού λοιπόν οφείλεται στον κλάδο του αλουμινίου που γίνονται και οι πιο μεγάλες επενδύσεις και κοσμογονικές αλλαγές.

Αντιθέτως, ο δανεισμός στον κλάδο του χαλκού παρέμεινε σταθερός, ως αποτέλεσμα της καλής λειτουργικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και το χαμηλό επενδυτικό πρόγραμμα του κλάδου.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας