Μενού Ροή
Η αμερικανική «απόβαση» της Cenergy Holdings

 Για… αμερικανική απόβαση ετοιμάζεται ο όμιλος Cenergy Holdings (ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, καθώς ο κολοσσός από τη Δανία Ørsted ανέλαβε την κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco και η Ørsted ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την από κοινού δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο ελληνικός όμιλος βάζει πλέον (παραγωγικό) «πόδι» στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας ένα νέο, με τεράστιες προοπτικές κεφάλαιο στην πορεία του.

Θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία της μονάδας ήταν να «κλειδώσει» στον δανέζικο κολοσσό το μεγάλο έργο της κατασκευής του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 Mw (θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250.000 κατοικιών) στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, όπως και έγινε.

Ο δανέζικος όμιλος γνωστοποίησε την ανάληψη του μεγάλου έργου στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας ότι έχει αναλάβει δέσμευση για τη δημιουργία πλήρως καθετοποιημένης μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στη συγκεκριμένη Πολιτεία, σε συνεργασία με την Cenergy Holdings.

Το νέο βιομηχανικό συγκρότημα θα έχει εξασφαλισμένες μεγάλες πωλήσεις στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, καθώς η Ørsted, έχει αναλάβει την κατασκευή πολλών ενεργειακών μονάδων στις ΗΠΑ και θα χρειασθεί μεγάλες ποσότητες καλωδίων. Μέρος των αναγκών θα καλυφθούν από την Cenergy Holdings.

Ο δανέζικος κολοσσός Ørsted, είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

Η συνεργασία

Θυμίζουμε πως στις 4 Οκτωβρίου η Cenergy Holdings σε επίσημη ανακοίνωσή της ύστερα από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε επιβεβαιώσει τις συζητήσεις με τον Δανικό κολοσσό.

Τόνιζε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ».

Στην ανακοίνωση τονίζονταν επίσης πως «η συνεργασία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της και τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία - ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Πλην του συγκεκριμένου project, ο όμιλος Ørsted έχει αναλάβει κι άλλες σημαντικές συμβάσεις έργων στις ΗΠΑ, οπότε οι προοπτικές που ανοίγονται για τη νέα παραγωγική μονάδα με τη Cenergy Holdings είναι μεγάλες.

Η Ørsted έχει συνολικές αναθέσεις γύρω στα 5 Gw στην αγορά των ΗΠΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές που θα έχει το νέο εργοστάσιο σε συνεργασία με τη Cenergy Holdings.

Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με τη δομή που θα έχει η (αμερικανική) συνεργασία των δύο ομίλων Orsted και Cenergy, αν θα αφορά μόνο τη μονάδα στην Αμερική ή αν θα υπάρξει και μετοχική διάσταση στο deal.

Σε ιστορικά υψηλά για τη Cenergy Holdings

Η μετοχή της Cenergy Holdings βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 3,18 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 604,7 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφει ράλι +84% εντός του 2021, αποτελώντας έναν από τους πλέον κερδοφόρους τίτλους του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Θυμίζουμε πως η Cenergy Holdings εισήχθη μετά τη συγχώνευση των Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου ως ενοποιημένη μετοχή ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, ήτοι στις 20 Δεκεμβρίου του 2016, στην τιμή των 0,61 ευρώ. Έκτοτε και έως σήμερα, καταγράφει ράλι +421,3%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας