Μενού Ροή
Η εισηγμένη στον Nasdaq Advent βάζει μπροστά τις κυψέλες καυσίμου στην Κοζάνη - Το «Green HiPo» στη Δ. Μακεδονία 

Πιο κοντά στην ένταξη του έργου «Green HiPo» στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest – ΙPCEI) Υδρογόνου βρίσκεται η Advent Technologies.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση ανακοίνωση της εισηγμένης στον Nasdaq, η ειδοποίηση από την ελληνική πολιτεία έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των IPCEI και εφόσον δοθεί η επίσημη έγκριση από τις Βρυξέλλες θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση η οποία θα δοθεί σε ένα διάστημα έξι ετών και φτάνει 782, 1 εκ. ευρώ. Μάλιστα ήδη η μετοχή της μετά τα τελευταία νέα έχει καταγράψει ένα μεγάλο ράλι.

 Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πλέον εδρεύει στη Μασαχουσέτη. Παράγει κυψελίδες καυσίμων που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Δηλώσεις Γεωργίου

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα τόσο για την Advent, όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Green HiPo θα επιταχύνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών στην Advent με τη λειτουργία του. Η αίτησή μας υποβλήθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2021 και η διαδικασία του ελέγχου από την ΕΕ ήταν ενδελεχής. Ήμασταν σαφείς και συγκεντρωμένοι σε όλη τη διαδικασία, με την πεποίθηση ότι το έργο Green HiPo της Advent θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το Green HiPo αναδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας και της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα στην αποανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να προχωρήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις τεχνολογίες υδρογόνου να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου.

Σημειώνεται ότι το «Green HIPo» της Advent είναι ένα από τα πέντε έργα που πρότεινε η Ελλάδα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΙPCEI και ένα από τα δύο πρώτα που έλαβαν επίσημη γνωστοποίηση .

Σκοπός του «Green HiPo»  είναι η δημιουργία μονάδας στην Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη, των σχεδιασμό και την κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, με σκοπό την παραγωγού ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

Τα ελληνικά έργα υδρογόνου

Στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων με την προώθηση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί άμεσα την αξιολόγηση των πρώτων σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία. Στην ελληνική πρόταση συμμετέχουν πέντε έργα. Εκτός από το «Green HiPo» της Advent Energy Technologies περιλαμβάνονται τα εξής έργα, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν και αυτά επιλέξιμα προς χρημστοδίτηση. Ειδικά, τα δυο πρώτα, με βάση όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αναλυτικά είναι:

  • «White Dragon Λευκός Δράκος»: Από ομάδα εταιρειών αποτελούμενη από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλος τους χώρας (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Advent Technologies, Damco Energy, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Οϊλ, Σωληνουργεία Κορίνθου, TAP και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή),Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ για την ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
  • Blue Med: Εργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Στο έργο αναμένεται και η συμμετοχή των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ, όπως και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
  • Η2CAT Tamks: Εργο της εταιρείας B&T Composites (Τιριακίδης Βασίλειος ΑΕΤΕ) για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών.
  • H2CEM – Τιτάν: Πρωτοπορία στην ελληνική παραγωγή τσιμέντου με χρήση πράσινου υδρογόνου. Το έργο αφορά την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πράσινου υδρογόνου για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους με στόχο την απανθρακοποίηση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας της εταιρείας Τιτάν.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας