Μενού Ροή
Η είσοδος Καραμούζη στην ενέργεια μέσω του facility management και της Cordia

Ένας σχετικά «καινούριος» κλάδος στην Ελλάδα που βρίσκεται σε φάση επέκτασης και καθιέρωσης έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ώστε να φτάσει τα διεθνή στάνταρ, είναι ο τομέας του facility management, ήτοι οι καθετοποιημένες υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, εμπορικών κέντρων, οργανισμών και χώρων.

Μέσα στο τεράστιο «άπλωμα» των εργασιών του συγκεκριμένου κλάδου, είναι και οι υπηρεσίες ενέργειας, οι ενεργειακές λύσεις και η παροχή υποστήριξης σε όλο το φάσμα που έχει να κάνει με «πράσινες» λύσεις, καύσιμα, ηλεκτρισμό, διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κ.λπ.

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ελλάδα, έλκυσαν και το fund SMERemediumCap (SMERC), που ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Engie Hellas, εκ των leader στην Ελλάδα στο facility management, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia.

Στο εν λόγω fund, Εκτελεστικός Πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος των Eurobank και Εθνική Τράπεζα, Νικόλαος Καραμούζης.

Το Cordia έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η Engie Hellas αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίχτες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ενεργειακές υπηρεσίες

Το core business της Engie Hellas (νυν Cordia) είναι η τεχνική συντήρηση, όμως πλέον προσφέρει και ενεργειακές λύσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έχει και ένα κομμάτι στο management.

Μέσα στις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και την παροχή τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ενέργειας. Μάλιστα, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 450 σημεία φόρτισης πανελλαδικά.

Συνάμα, υλοποιεί προγράμματα ενεργειακού συμψηφισμού, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, έκδοση πιστοποιητικών, δυνατότητα συγχρηματοδότησης κ.α.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο διευθύνων σύμβουλος της Engie Hellas Στέλιος Κουρατολος, «το facility management έχει απεριόριστη γκάμα υπηρεσιών. Εκεί που βλέπουμε μεγάλο περιθώριο είναι ο ενεργειακός τομέας, εκεί βοηθούμε στην καλύτερη λειτουργία και στην εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες».

Ένα μεγάλο κομμάτι λοιπόν και πιθανότατα το πιο αναπτυσσόμενο για το facility management και την καθετοποιημένη διαχείριση ακινήτων, είναι οι ενεργειακές υπηρεσίες όλου του φάσματος.

Από την αρχική μελέτη κόστους λειτουργίας ή εγκατάστασης, έως τα κόστη αγοράς ολόκληρης της λειτουργίας μιας συστάδας φωτοβολταϊκών ή άλλων μέσων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Ο τομέας της ενέργειας, θα είναι στην κορυφή της επικαιρότητας όλα τα απόμενα χρόνια, οπότε ο κλάδος του facility management θα εστιάσει σημαντικά σε αυτόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας