Μενού Ροή
Η Ελλάδα έχει γίνει τόπος φιλικός για τους ξένους επενδύτες, τονίζουν οι ομιλητές στο 5th Athens Investment Forum

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, διαφορετικά δεν θα υπάρχει καθόλου» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του στο 5th Athens Investment Forum.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας επισήμανε ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και για αυτό πρωταρχικός στόχος είναι η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ο κ.Δήμας τόνισε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε το δημιουργικό ταλέντο των Ελλήνων, δίνοντας κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις» και επιπλέον αναφέρθηκε στη δημιουργία συνεταιρισμών (cluster) καινοτομίας, κέντρων ικανοτήτων με δυνατότητα πρόσβασης από τις ΜμΕ, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των spin off των πανεπιστημίων. «Στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας πριν έναν χρόνο υπήρχε μία εταιρεία spin off και τώρα υπάρχουν 10. Είναι μία αλλαγή νοοτροπίας πολύ σημαντική για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα», σημείωσε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία μίας «πολιτείας καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ του Πειραιά, ανακοινώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου, ενώ αντίστοιχο έργο ετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη με το Thess INTEC.

Τέλος, τόνισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται μεγάλη υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης με δράσεις όπως «η Σφραγίδα Αριστείας» και το ΘΩΡΑΧ για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της VNK Capital, Βασίλειος Κάτσος, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία στην Ελλάδα μεγαλύτερων επιχειρηματικών μονάδων και "εθνικών πρωταθλητών" σημειώνοντας ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ και σύντομα θα επενδυθούν επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Ο executive chairman της SMERemediumCap, Νικόλαος Καραμούζης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει τόπος φιλικός για τους ξένους επενδύτες» προσέθεσε ωστόσο ότι «το RRF πρέπει να φτάσει στις μεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο σε περίπου 200 μεγάλες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Inventio SA, Κωνσταντίνος Μπήτρος, αναφέρθηκε στους πρόδρομους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν θετικοί, ωστόσο, τόνισε, ότι υπάρχει «μεγάλη δυσκολία υλοποίησης των έργων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και προγραμματιστών». Προσέθεσε ότι «χρειάζονται επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή».

Ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, ανέφερε ότι ο τουριστικός κλάδος επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καταλυτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική και τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό» σημείωσε.

Στη Σύρο το πρώτο διεθνές κέντρο καινοτομίας της Cisco εκτός Αμερικής

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας, ανακοίνωσε ότι το πρώτο διεθνές κέντρο καινοτομίας της Cisco εκτός Αμερικής θα δημιουργηθεί στη Σύρο, όπου επίσης θα λειτουργήσει και η πρώτη σχολή για νέους εργατοτεχνίτες. «Πριν λίγες μέρες ολοκληρώσαμε τη συμφωνία εξυγίανσης και αναβίωσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, που αμερικανικό επενδυτικό ταμείο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 102 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση. Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα μισά έργα να είναι εμπροσθοβαρή και να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη 5ετια» είπε και προσέθεσε ότι «στόχος είναι στην Ελευσίνα να αναπτυχθεί ένα εθνικό οικοσύστημα για τους εφοπλιστές που θα βρίσκουν ολοκληρωμένες λύσεις».

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Co-CEO του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στο πλάνο επενδύσεων της ELPEN για τα έτη 2020-2025, ύψους 155 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 350 άμεσων και περίπου 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας. Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού και ερευνητικού πάρκου καινοτομίας, βιοτεχνολογίας και έρευνας στην ανατολική Αττική, έκτασης 45.000 τετραγωνικών.

Ο κ.Τρύφων τόνισε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σχεδίασαν και υλοποιούν επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ για την παραγωγή αρκετών φαρμάκων στη χώρα ώστε να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές και να καλύπτεται το 60% των αναγκών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας