Μενού Ροή
Η επενδυτική επιστροφή του ομίλου Καράτζη στο χώρο της ενέργειας μέσω της Odinson

Δυναμικό είναι το comeback του ομίλου Καράτζη - επικεφαλής του οποίου είναι ο 45χρονος Αντώνης Καράτζης - στο χώρο της ενέργειας, καθώς συνεχίζει τις μεγάλες και στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο με στόχο να γίνει ένας από τους μεγάλους «παίκτες» στα φωτοβολταϊκά και ευρύτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές.

Μπορεί προ διετίας ο όμιλος να πούλησε την Καράτζης Ενεργειακή (ΚΕΝ), η οποία δραστηριοποιούνταν στη λιανική, στην εταιρεία Volton, όμως οι επενδύσεις του σε ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, ο όμιλος δημιούργησε μια νέα εταιρεία που θα λειτουργήσει ως κεντρική «ομπρέλα» για την αξιοποίηση όλης της δυναμικής που έχει αναπτύξει στις ΑΠΕ και καθώς σταδιακά θα ωριμάζουν οι επενδύσεις.

Ο λόγος για την «Odinson Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων».

Ο επικεφαλής της πρώην εισηγμένης λοιπόν Αντώνης Καράτζης, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, με πολυσχιδείς δραστηριότητες και το… χάρισμα στις επιλογές αλλά και στην «ανάγνωση» των αγορών, φαίνεται πως δρομολογεί τη δημιουργία ενός πλήρως καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου.

Μένει να δούμε πως θα «παντρέψει» τη νέα εταιρεία και τη διάθεση της ενέργειας που θα παράγει μέσω των μεγάλων επενδύσεων που έχει κάνει και θα ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια.

Η νέα εταιρεία

Η Odinson ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 600 χιλ. ευρώ και στη διοίκησή της συμμετέχουν ο Αντώνης Καράτζης ως πρόεδρος, η Αθηνά Καράτζη ως αντιπρόεδρος και η Yulia Pavchenko-Καράτζη ως διευθύνουσα σύμβουλος.

Η Odinson απέκτησε από τη ΡΑΕ άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 500 MW και με διάρκεια 20 ετών (μέχρι 2/12/2041), καθώς και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, διάρκειας 20 ετών.

Μέσω αυτής της άδειας δύναται να προμηθεύει φυσικό αέριο σε τελικούς πελάτες τόσο μέσω Συστήματος Μεταφοράς ή/και Δικτύου Διανομής, όσο και εκτός Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής, βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει υποβάλει στη ΡΑΕ.

Ανάμεσα στους σκοπούς της εταιρείας Odinson Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων είναι η εισαγωγή, αγορά, προμήθεια, εμπορία, πώληση και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Επίσης μπορεί να μεταφέρει καύσιμα για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ατμό, θερμό ύδωρ και φυσικό αέριο, καθώς και να πουλά ηλεκτρική ενέργεια σε τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα.

Επιπλέον δύναται να δραστηριοποιηθεί επενδύοντας στην κατασκευή, εκμετάλλευση και συντήρηση εργοστασίων παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Επίσης, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην απόκτηση, αποθήκευση, μεταφορά, διαvoμή και εμπορία πώληση και διάθεση φυσικών αερίων υδρoγovαvθράκωv (φυσικού αερίου), αλλά και στην κατεργασία βιομάζας, στερεών ή υγρών καυσίμων ή άλλων υλών για την παραγωγή αερίων υδρoγovαvθράκωv και άλλων παρεμφερών προϊόντων.

Το πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα

Ο όμιλος Καράτζη υλοποιεί ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με ένα πλέγμα ενεργειακών projects λίαν φιλόδοξο σε βάθος ετών.

Ο ένας πυλώνας αφορά τις ΑΠΕ και τη μεγάλη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.192,75 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Αυτό το project έχει ενταχθεί σε δύο σκέλη στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» του Ν.4608/2019.

Το πρώτο σκέλος (ύψους 421,6 εκατ. ευρώ) προβλέπει τη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Συγκεκριμένα η επενδυτική πρόταση του ομίλου αφορά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εγκατάσταση 37 φωτοβολταϊκών σταθμών στη Λάρισα, τη Μαγνησία και το Κιλκίς καλύπτοντας μία συνολική έκταση 9.884.311 τετραγωνικών μέτρων.

Η κατανομή των φωτοβολταϊκών σταθμών ανά συνολική εγκατεστημένη ισχύ υπολογίζεται ως εξής: Λάρισα: 300 MW, Μαγνησία: 130 MW και Κιλκίς: 400 MW.

Τον Αύγουστο του 2021 εντάχθηκε στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» και το δεύτερο σκέλος που αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών 362,75 MW.

Θερμοηλεκτρικός σταθμός

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την προοπτική δημιουργίας νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW στη Λάρισα.

Για το συγκεκριμένο project η Καράτζης έχει λάβει άδεια εδώ και δυόμισι χρόνια από τη ΡΑΕ, ενώ το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το μελλοντικό εκτόπισμα του Ομίλου στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας θα ξεπερνά το 1,1 GW, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Βεβαίως, πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια, οπότε μένει να δούμε τους ενδεχόμενους partners που θα αναζητήσει ο όμιλος για την αποπεράτωση των φιλόδοξων πλάνων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας