Μενού Ροή
Η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ - Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης

της Νεφέλης Ζορμπά,

Μπορεί η είδηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ να έσκασε σαν βόμβα το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο η απόφαση να προχωρήσει η επιχείρηση σε αυτή την τολμηρή κίνηση, η οποία σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση του 17% που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό.

Τον χειρισμό του θέματος είχε αναλάβει μια μικρή ομάδα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, η οποία το κράτησε επτασφράγιστο μυστικό.

Μεταξύ αυτών, ήταν ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Εδώ και μήνες είχε ληφθεί η απόφαση ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να προχωρήσει η διάθεση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει η επιχείρηση το όφελος από τη θετική πορεία της την τελευταία διετία.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Πέμπτη, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 9 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση σε 2,1 δισ. ευρώ.

Από το χείλος της χρεοκοπίας..

Πρόκειται για εικόνα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το καλοκαίρι του 2019, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει σε κάτω από 300 εκατ. ευρώ με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να είναι ορατός.

Όταν ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η ΔΕΗ θα έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια που θα υπερβούν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Αυτή η σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε αναγκαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε εξαγωγές παραγωγικών μονάδων καθαρής ενέργειας στα Βαλκάνια.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ θα αυξήσει τα παραγωγικό της δυναμικό, θα αποκτήσει περισσότερες επιλογές ως προμηθευτής, θα περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές και θα μπορεί να παράγει φθηνότερη ενέργεια για επιχειρήσεις και πολίτες, μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρός είναι ότι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ με την αύξηση του παραγωγικού της δυναμικού θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Δικαίωμα επιλογής επενδυτών

Με την άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου, η ΔΕΗ θα διατηρήσει το δικαίωμα τελικής επιλογής των νέων επενδυτών, σε περίπτωση που ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο και υπερκαλυφθεί το προσφερόμενο ποσοστό.

Η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά ότι με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΔΕΗ την τελευταία διετία, στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα ανταποκριθεί μεγάλος αριθμός ξένων θεσμικών επενδυτών.

Το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό ύψους 34% μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

Ως εκ τούτου, οι μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις που θα λαμβάνει η εταιρεία θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Μετατροπή της Πτολεμαίδας 5

Η σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας θα επιτρέψει επίσης στη ΔΕΗ να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μετατροπή της Πτολεμαϊδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2025, αλλά και να απορροφήσει με μεγαλύτερη άνεση τους κραδασμούς από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας, η απολιγνιτοποίηση έχει ουσιαστικά ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους.

Όπως αναφέρουν, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είχε αρχίσει να περιορίζεται από το 2018, όταν μάλιστα το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, σε περίπου 25 ευρώ ανά τόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας