Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Φινλανδία θεωρεί την εθνικοποίηση της Uniper «αναγκαιότητα και ανακούφιση»

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση ότι το γερμανικό κράτος θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής της φινλανδικής ενεργειακής εταιρείας Fortum, Uniper, θεωρήθηκε στη Φινλανδία κυρίως ως αναπόφευκτο μέτρο και ανακούφιση παρά τις μεγάλες απώλειες.

Το μέλλον της σχεδόν πτωχευμένης Uniper βρίσκεται πλέον στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Fortum, η οποία ανήκει κατά 51% στο κράτος, δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της συμφωνίας το πρωί της Τετάρτης (21 Σεπτεμβρίου). Η εταιρεία θα εκποιήσει την Uniper, της οποίας κατείχε το πολύ 78%, και θα λάβει 500 εκατ. ευρώ από μετοχές που θα αγοράσει το γερμανικό κράτος. Στη Fortum θα επιστραφεί το δάνειο των μετόχων ύψους 4 δισ. ευρώ και η εγγύηση της μητρικής εταιρείας ύψους 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι απώλειες της Fortum από το έπος της Uniper ανέρχονται σε σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

Σε συνάντηση Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum Markus Rauramo δήλωσε ότι η στρατηγική του 2017 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν «ανθεκτική στον πόλεμο». Δεν μπορούσαμε (η εταιρεία) να φανταστούμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη χρήση της ενέργειας ως όπλο και την επακόλουθη κρίση στην αγορά, δήλωσε ο Rauramo. Ομολόγησε επίσης ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένος και λυπάται για τη σειρά των γεγονότων και την έκβασή τους.

Συναντώντας τον Τύπο στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Ιδιοκτησίας Tytti Tuppurainen χαρακτήρισε την περιπέτεια της Fortum και το τέλος της «λυπηρό». Εκ των υστέρων, η αγορά της Uniper (με 7 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν λάθος και η απόφαση τότε ελήφθη χωρίς να ζητηθεί σωστά η γνώμη του βασικού ιδιοκτήτη, του φινλανδικού κράτους, δήλωσε ο Tuppurainen.

Ο υπουργός εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία και οι φορολογούμενοι της δεν χρειάζεται να χρηματοδοτήσουν την Uniper στο μέλλον. Σύμφωνα με την ίδια, ο ελάχιστος στόχος της Fortum να πάρει πίσω το χρηματοδοτικό πακέτο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει πλέον επιτευχθεί. «Όλα τα σχοινιά έχουν κοπεί και δεν υπάρχει πλέον λόγος να κουνάμε το καράβι, η Fortum μπορεί να επιστρέψει στις ρίζες της».

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση και η τιμή της μετοχής της Fortum συνέχισε την έντονη άνοδό της στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Οι περισσότερες επικρίσεις απέναντι στη συμφωνία προήλθαν από την πολιτική αντιπολίτευση, ιδίως από το κόμμα των Φινλανδών που ζητούσε λογοδοσία.

Ορισμένοι οικονομικοί σχολιαστές έθεσαν επίσης το ερώτημα γιατί δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό. Η Fortum δεν είναι η πρώτη φινλανδική εταιρεία που επιστρέφει από τη Γερμανία με την ουρά στα σκέλια. Η Nokia και ο τηλεπικοινωνιακός φορέας Sonera περπάτησαν τον ίδιο δρόμο. Ένας αρθρογράφος θυμήθηκε μάλιστα τη ρήση του Φινλανδού ακοντιστή Seppo Räty μετά από έναν κακό αγώνα: «Η Γερμανία είναι μια σκατένια χώρα».

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, η επιτήρηση στον Κόλπο της...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η απόφαση ελήφθη. Η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει το 99% του βασικού προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Uniper. «Η Uniper ανήκει πλέον στο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

“Η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, σε μια ιστορική συμφωνία διάσωσης. Έτσι μπαίνει φρένο στην ενεργειακή κρίση”, τονίζει ο τομεάρχης...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει την Uniper SE σε μια ιστορική κίνηση που έχει στόχο να σώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE