Μενού Ροή
Η Γερμανία ξεκινά τις «επιδοτήσεις για το κλίμα» ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στη βιομηχανία

Καθώς ο στόχος της Γερμανίας για την κλιματική ουδετερότητα το 2045 πλησιάζει, η κυβέρνηση εγκαινιάζει ένα σχέδιο υπό τον τίτλο «Carbon Contracts for Difference» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να συμβάλει στη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος μεταξύ καθαρής τεχνολογίας και ρυπογόνων τεχνολογιών.

Η Γερμανία στοχεύει να απελευθερώσει πλήρως τη βιομηχανική παραγωγή της έως το 2045, αλλά με την τιμή άνθρακα της ΕΕ να κυμαίνεται επί του παρόντος περίπου στα 100 ευρώ ανά τόνο, οι επενδύσεις σε καθαρές διαδικασίες παραγωγής δεν είναι ακόμα ανταγωνιστικές.

Το γερμανικό σύστημα «Carbon Contracts for Difference» (CCfD) στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

Ο μετασχηματισμός

«Με αυτό το σύγχρονο χρηματοδοτικό μέσο, θέτουμε διεθνή πρότυπα και διασφαλίζουμε ότι τα κεφάλαια θα ρέουν εκεί που χρειάζονται για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη», δήλωσε ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος. στο Βερολίνο στις 5 Ιουνίου.

«Είναι ένα νέο μέσο», σημείωσε, λέγοντας ότι ένα παρόμοιο μέτρο είχε εφαρμοστεί μόνο στην Ολλανδία.

Οι εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν μια φανταστική τιμή CO2 που θα τους επέτρεπε να αναπτύξουν καθαρή παραγωγή παραμένοντας ανταγωνιστικές έναντι των ανταγωνιστικών εταιρειών που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Η επιδότηση

Μια χαλυβουργία που μεταβαίνει σε πράσινο υδρογόνο, για παράδειγμα, μπορεί να απαιτεί μια τιμή CO2 300 ευρώ ανά τόνο για να είναι ανταγωνιστική, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτούνται 200 ευρώ κρατικής επιδότησης για κάθε τόνο CO2 που αποφεύγεται.

Από τις 8 Ιουνίου, οι αρχικές υποβολές ενδιαφέροντος είναι ανοιχτές για βιομηχανικούς τομείς όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα χημικά, το γυαλί και το χαρτί. Η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να αναθέσει τις οριστικές συμβάσεις εντός του έτους μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

«Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία, αλλά και για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των γερμανικών ΜΜΕ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η παραγωγή να γίνεται με κλιματικά ουδέτερο τρόπο», είπε ο Habeck.

Με 100% ενέργεια από ΑΠΕ

Κλιματικά ουδέτερη σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει λειτουργία με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια – και χρήση υδρογόνου που συμμορφώνεται με την ταξινόμηση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση υδρογόνου που προέρχεται από ορυκτό αέριο με επακόλουθη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) θα είναι επίσης επιλέξιμη για υποστήριξη, μια κίνηση που θεωρείται ως προϋπόθεση που επιβάλλεται από τον Christian Lindner, τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Ωστόσο, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θα λάβει υψηλότερες επιδοτήσεις, λέει η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα αναμένεται να εξοικονομήσει 350 εκατομμύρια τόνους CO2 κατά τη διάρκεια ζωής του – το ένα τρίτο της πορείας της γερμανικής βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

50 δισ. ευρώ σε 15 χρόνια

Τα CCfD απονέμονται σε περίοδο 15 ετών και θα έχουν τιμή περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Θεωρητικά, το καθεστώς αναμένεται να επιστρέψει χρήματα στους φορολογούμενους μόλις η τιμή του άνθρακα φτάσει στο επίπεδο που υποβάλλουν οι εταιρείες που καλύπτονται από το καθεστώς, με τη διαφορά να διοχετεύεται στα κρατικά ταμεία.

Στην πράξη, ωστόσο, οι ειδικοί έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να αντισταθεί στα λόμπι της βιομηχανίας στο όνομα της συνεχιζόμενης ανταγωνιστικότητας μόλις επιτευχθεί η «τιμή απεργίας». Το ίδιο το όργανο είναι σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένο και προτάθηκε για πρώτη φορά το 2017.

Ενώ το Βερολίνο αναμένει την έγκριση από τις αρχές κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χάμπεκ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί.

«Είμαστε σε μόνιμη επαφή και δεν θα παρουσιάζαμε το σχέδιο αν δεν υπήρχε βασική έγκριση», είπε ο Χάμπεκ.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προγράμματα στήριξης του κλάδου, τα οποία βοηθούν στις επενδύσεις, τα CCfD της Γερμανίας θα καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδα (OPEX), σημείωσε περαιτέρω ο Habeck.

Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών εκτός μιας οξείας κρίσης είναι μια καινοτομία για την Ευρώπη, καθώς ο φόβος μήπως γίνει κατάχρηση ή καταπνίγει την καινοτομία από καιρό ώθησε τις Βρυξέλλες να την απαγορεύσουν εντελώς. Αντίθετα, τα συστήματα της ΕΕ υποστηρίζουν παραδοσιακά αρχικές επενδύσεις (CAPEX), όπως στα διάφορα προγράμματα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) για την υποστήριξη της καινοτομίας.

Αλλά ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της βιομηχανίας, άλλαξε αυτό το παράδειγμα.

«Συνδεόμαστε με αυτό το μέσο όχι μόνο την προστασία του κλίματος, αλλά και μια απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας