Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.
Εν μέσω χλιαρών αντιδράσεων, κυρίως των εργαζομένων που αντιδρούν μεν αλλά προσδοκούν και σε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά αναμένεται να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα.
Οι μέτοχοι της εταιρία θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης.
Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκριση της ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου.
Πάει για μεγάλη υπερκάλυψη
Το ενδιαφέρον, όπως καταγράφεται από ξένα funds για συμμετοχή στην αύξηση είναι τεράστιο.
Υπάρχουν δε εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για υπερκάλυψη πάνω από τρεις φορές του αρχικού ποσού των 750 εκατ ευρώ, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα συμμετοχής από ξένους θεσμικούς επενδυτές που αγγίζουν τα 2 δισ.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται αν οι μετοχικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν να αυξηθει το ποσό της αύξησης και να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ.
Τη ζήτηση επιβεβαιώνει και η πορεία της μετοχής που παρά τη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ, έχει επανέλθει στα πρότερα επίπεδα.
Χθες Παρασκευή, έκλεισε στα 8,99 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη άνω του ενός ευρώ από το κλέισιμο της 24ης Σεπτεμβρίου και τα 7,98 ευρώ.
Σε επίπεδο ονοματολογίας, ακούγεται ότι το ενδιαφέρον για μεγάλα πακέτα προέρχεται από τα ίδια funds που μπήκαν και στις φετινές ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ, όπως και όσα ενδιαφέρθηκαν για το ΔΕΔΔΗΕ.
Από τις CVC Capital, Blackrock, Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (που έχει ήδη τοποθετηθεί στην εταιρεία με ποσοστό 5%), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ, όλοι αυτή τη στιγμή είναι δυνητικοί παίκτες.
Σε όσους τοποθετήθηκαν στο 7ετές ομόλογο της επιχείρησης τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνονται οι EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel, funds που επίσης θα μπορούσαν να βρεθούν στην σχετική λίστα.
Η διάθεση των κεφαλαίων
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα της επιτρέψει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, με στόχο 9,1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ, την επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Σημειώνεται πως με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. σήμερα.