Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η νέα εποχή της Intrakat με τους εφοπλιστές το τιμόνι

Αν και το χρηματιστήριο χθες δεν επιδοκίμασε το deal, καθώς Intrakat και Intracom Holdings είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στον Mid Cap χάνοντας 11,73% και 6,17% αντίστοιχα, εντούτοις είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάει μια καινούρια περίοδος για την εταιρεία κατασκευών, υποδομών και ενέργειας του ομίλου Κόκκαλη.

Το εφοπλιστικό δίδυμο, με τη συνδρομή του πολύ καλού γνώστη των κατασκευών και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ Αλέξανδρου Εξάρχου, απέκτησε το 31,7% των μετοχών, έχοντας ως στόχο να καταστήσουν πρωταγωνίστρια την εταιρεία στους τομείς που έχει παρουσία.

Η Intrakat έχοντας ως προίκα ανεκτέλεστο που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, και δραστηριότητα σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες αυτούς των Κατασκευών (Construction), Περιβάλλοντος και IoT (Environment / IoT), Ενέργειας και ΑΠΕ και το Real Estate ήταν μια ελκυστική επιλογή για τα εφοπλιστικά κεφάλαια, που επένδυσαν μέσω της εταιρείας Winex.

Ισχυρές ΑΠΕ

Η εισηγμένη διαθέτει συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ (έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά δώδεκα έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ περίπου), διεκδικεί νέα έργα από ένα «πακέτο» δεκάδων δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια και ιδιωτικά έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.). Έχει επίσης δραστηριότητα σε επιλεγμένα έργα real estate και τουρισμό, αλλά και ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με έργα σε διαφορετική φάση ωρίμανσης συνολικής ισχύος 1,6 GW +600 MW.

Ειδικότερα 100MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής, 250MW υπό ανάπτυξη, 1,3GW co – development, αλλά και 600MW αφορούν στο storage, ενώ έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή με 51 εκατ. ευρώ, μέσω της πρόσφατης ΑΜΚ, και πλέον τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το εφοπλιστικό δίδυμο κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, «η Intrakat διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate, ενώ ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή ή συνεργασία με τον όμιλο. Πιστεύουμε στην εταιρεία και για αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7% αυτής».

Συνάμα, στην ανακοίνωση των εφοπλιστών τονίζεται πως «διαθέτουμε και τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην Intrakat και την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό σχέδιο, και μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητές της και την αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο όμιλο στους τομείς της δραστηριότητάς της» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην CEO του Άκτωρα και νυν στενός συνεργάτης των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, σχολιάζοντας τη συναλλαγή δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της Ιντρακάτ το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομία».

Το εκτόπισμα

Πλέον η Intrakat θεωρείται μια κατασκευαστική εταιρεία – boutique, με εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο έργων, υψηλή τεχνογνωσία και παρουσία σε όλη τη γκάμα κατασκευών, υποδομών και ενέργειας. Η εταιρεία βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της 35χρονης ιστορίας της, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ, καθώς βρίσκεται μέσα στους περισσότερους διαγωνισμούς για τα πιο σημαντικά έργα σε υποδομές, κατασκευές και ενέργεια.

Η εταιρεία λαμβάνει θέση στην διεκδίκηση των μεγαλύτερων ιδιωτικών, δημοσίων και ΣΔΙΤ έργων, έχοντας πλέον μπει στο κλειστό κλαμπ των BIG 5 του κλάδου των κατασκευών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διεκπεραιώσει μερικά από τα πλέον σύνθετα έργα υποδομών και κατασκευών, όπως είναι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport.

Ειδικά την τελευταία 5ετία το προφίλ της Intrakat έχει αλλάξει ολοσχερώς, καθώς από μια μεσαία εταιρεία κατασκευών έχει μετεξελιχθεί με δραστηριότητα που εκτείνεται σε όλο το φάσμα των κατασκευών, υποδομές, ΣΔΙΤ, περιβάλλον, ανάπτυξη ακινήτων, διεκδικεί μεγάλα project και «χτίζει» συμμαχίες με ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αγοράς, όπως στην περίπτωση του Marina Tower.

Τα έργα της Intrakat

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει σημαντικά και απαιτητικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας. Μεταξύ αυτών είναι η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, η μελέτη – κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Χρυσοχούς στην Κύπρο κ.α.

Η Intrakat είναι προσωρινός ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος- Πύλος -Μεθώνη, ύψους 300 εκατ. ευρώ μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 192,5 εκατ. ευρώ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, έχει κερδίσει έργα ΔΕΔΔΗΕ άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικούν έργα δισ. ευρώ στον σιδηρόδρομο αλλά και το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας (235 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, διεκδικεί πλήθος μεγάλων έργων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων (άνω του 1 δισ. ευρώ), ενώ έχει παρουσία και στην εμβληματική επένδυση αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό της Lamda Development, όπου μαζί με τη γαλλική Bouygues έχουν αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου για την πρώτη φάση της υλοποίησης του εμβληματικού Πύργου Κατοικιών «Marina Tower».

Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της επίσης ένα πολύ σημαντικό ιδιωτικό έργο την κατασκευή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για λογαριασμό της Fraport, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο παρέδωσε και νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Προ ημερών έγινε και η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, στην Κύπρο, ύψους 86,84 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει αναλάβει το έργο. Με βάση τον πρόσφατο στρατηγικό μετασχηματισμό της η εταιρεία είναι εστιασμένη στους τομείς. Στον τομέα των ΑΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνία με την Parkwind για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα για τον “Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε κλοιό ανόδου βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου αλλά και συνακόλουθα ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες δυο εβδομάδες του Αυγούστου δημιουργώντας έντονες αβεβαιότητες για το...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE