Μενού Ροή
Η… ομοβροντία αναβαθμίσεων της Μυτιληναίος και ο MSCI

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακό κρεσέντο αναβαθμίσεων, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει για άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 για τη μετοχή της Μυτιληναίος, σε μια συγκυρία τεράστιων ανακατατάξεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της ιστορικά μεγαλύτερης ζήτησης για μέταλλο, κυρίως αλουμίνιο.

Πρόκειται για αναβαθμίσεις που θέτουν τιμές – στόχους που – αν επιτευχθούν – αλλάζουν εντελώς το status quo για τον όμιλο, με κεφαλαιοποιήσεις που ουδέποτε έχει δει στο παρελθόν και όλα αυτά ενώ επίκεται και η νέα αναθεώρηση των δεικτών MSCI το Νοέμβριο.

Μέσα στο 2021, μια σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών οίκων έχουν προχωρήσει σε κάλυψη της μετοχής της Μυτιληναίος και έχουν κάνει εκτενείς αναλύσεις, με φόντο τις εξελίξεις στον όμιλο και την προοπτική διπλασιασμού μεγεθών το 2022 συγκριτικά με το 2020.

Στοχεύσεις από 48% έως 85%!

Τελευταία έκθεση χρηματιστηριακής για τη Μυτιληναίος ήταν αυτή της Eurobank Equities όπου την περασμένη εβδομάδα ανέβασε την τιμή στόχο από τα 18,7 στα 22 ευρώ, συστήνοντας αγορά.

Πρόκειται για μια στόχευση περί το 48% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται πλησίον των 15 ευρώ.

Την υψηλότερη τιμή στόχο έδωσε προ ενός μηνός περίπου η βρετανική Edison, η οποία ανέβασε την τιμή – στόχο στα 24 ευρώ, ήτοι 85% υψηλότερα από την προηγούμενη που ήταν στα 13 ευρώ, αλλά και περίπου 55% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα!

O οίκος εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από 100% το 2022 και πάνω από 125% το 2023.

Αυτή η «έκρηξη» της κερδοφορίας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή μετάβαση της εταιρείας (πράσινη ενέργεια, κυκλική οικονομία και αειφορία), λέει η Edison αποδεικνύοντας πως ο όμιλος Μυτιληναίου μπορεί να ηγηθεί, και σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο του εγχώριου αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Το ράλι του αλουμινίου

Μέσα στο Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός οίκος Citi προχώρησε στην αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 21,50 ευρώ, από 21 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας σύσταση αγοράς, σημειώνοντας ότι αναμένεται να βγει κερδισμένη από το ράλι της τιμής του αλουμινίου.

Πρωτύτερα μέσα στο 2021 η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είχε ανεβάσει την τιμή στόχο από τα 14 στα 19,5 ευρώ, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις της Μυτιληναίος την προσεχή τριετία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν από τα 1,898 δισ. το 2020 στα 3,581 δισ. ευρώ το 2023. Συνάμα, μεγαλύτερη θα είναι την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών κερδών που προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 128,9 εκατ. ευρώ το 2020 σε 278,2 εκατ. ευρώ το 2023.

Σε επίσης θεαματική αύξηση της τιμής – στόχου για τη μετοχή είχε προβεί προ μηνών ο οίκος Wood, ανεβάζοντάς τη στα 17,3 ευρώ, έναντι 12 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση, ενώ διατηρεί σύσταση αγοράς.

Το ανεκτέλεστο

Η Wood αναθεωρεί το μοντέλο αποτίμησης για τη μετοχή για να συμπεριλάβει θετικούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες όπως οι υψηλότερες τιμές αλουμινίου και το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως το βραχυπρόθεσμο outlook για τη Μυτιληναίος είναι θετικό αλλά το μακροπρόθεσμο ακόμη θετικότερο λόγω των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένουν την επόμενη τριετία μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 16%.

Παράλληλα, εκτιμά ότι από το 2024, η συμβολή των «πράσινων» επενδύσεων της εισηγμένης θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ ή στο 28% των EBITDA.

Τέλος, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή είχε προβεί σε σημαντική αναθεώρηση της τιμής στόχο από τα 13,5 ευρώ στα 17,4 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, το ισχυρό ατού της Μυτιληναίος είναι ότι δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδου.

Για το τρέχον έτος, δυνατό «χαρτί» θα είναι ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 θα είναι ο τομέας της ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Μυτιληναίος βρίσκεται σε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη λειτουργική της κερδοφορία, η οποία αναμένεται να κάνει ένα άλμα από τα 300 εκατ. ευρώ όπου βρισκόταν την τελευταία 4ετία στα 500 εκατ. ευρώ ως το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει άνοδο 25,88%, ξεχωρίζοντας από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας στον FTSE 25, ενώ από τα χαμηλά του 2020 και τα 5,01 ευρώ που βρέθηκε στις 16/3/2020 καταγράφει ράλι αντίδρασης +199%.

H μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 14,98 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,14 δισ. ευρώ.

Σε roadshow της Morgan Stanley

Σημειώνεται πως ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα roadshow του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley, o οποίος παρουσιάζει τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο σε διεθνείς επενδυτές και funds. Θυμίζουμε ότι σε ένα ακριβώς μήνα, στις 11 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) με τη Μυτιληναίος καλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στους δείκτες.

Κάτι που αν γίνει, θα αλλάξει και το status quo στις εισροές, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το εκτόπισμα του ομίλου σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας