Μενού Ροή
Η Snam ανέλαβε να προετοιμάσει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης της Ισπανίας με την Ιταλία

Ο ιταλικός όμιλος φυσικού αερίου Snam συμφώνησε με την ισπανική Enagas να διερευνήσει την κατασκευή ενός υπεράκτιου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει το μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού της και να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα στην Ευρώπη για την επαναεριοποίηση εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των Πυρηναίων ήταν πρόβλημα.

Η χωρητικότητα

Ο αγωγός, εάν εγκριθεί, θα έχει χωρητικότητα έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δήλωσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Στέφανο Βενιέ, σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

«Όντας υπεράκτια, είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί παρά στο έδαφος», είπε, προσθέτοντας ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

Ο Venier είπε ότι ο όμιλος θα εξετάσει επίσης μια πιθανή επανεκκίνηση του έργου Midcat των 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως για τη μεταφορά ισπανικού LNG στη Γαλλία.

«Είναι μια σημαντική ευκαιρία που βλέπουμε στο εύλογο εγγύς μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κυβερνητική αντίθεση στο έργο είχε στραφεί. Η Snam είναι μέτοχος της Midcat μέσω της μονάδας Terega.

Αναζητά πλοία

Η Snam, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος και του ελληνικού ΔΕΣΦΑ, αναζητά επίσης να αποκτήσει δύο πλοία επαναεριοποίησης για την επεξεργασία επιπλέον προμήθειας LNG.

Ο Venier είπε ότι ανέμενε ένα από τα πλοία να αποκτηθεί το επόμενο έτος και το δεύτερο το 2024. Η Ιταλία έχει επί του παρόντος μόνο τρεις τερματικούς σταθμούς LNG.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος όμιλος αγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης δήλωσε ότι τα βασικά του κέρδη κατά τους πρώτους τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 588 εκατομμύρια ευρώ (618 εκατομμύρια δολάρια), ενισχυμένα εν μέρει από τους υψηλότερους όγκους μεταφερόμενου φυσικού αερίου.

Ο όμιλος, ο οποίος διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ιταλίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ιταλία φέτος θα μειωθεί εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας