Μενού Ροή
Η θεσμική παρέμβαση Περιστέρη και το δυναμικό πλάνο της Τέρνα Ενεργειακή

Αίσθηση έκανε σε όλη την αγορά, τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας αλλά και όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα η άκρως θεσμική παρέμβαση του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργου Περιστέρη χθες, με αφορμή τις ανακοινώσεις των επιδόσεων 2021 της «πράσινης» θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή.

Ο κ. Περιστέρης παρενέβη για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες και για πρώτη φορά μετά τις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όσα έχουν ακολουθήσει ως ντόμινο έκτοτε στο χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

Παρέμβαση που ασφαλώς έχει πολλούς αποδέκτες σε όλα τα επίπεδα, σε μια συγκυρία που οι εξελίξεις δείχνουν το δρόμο που νομοτελειακά πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

Μεταξύ άλλων επισήμανε με έμφαση πως είναι μονόδρομος η απεξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια με παράλληλη συντονισμένη, μαζική και ξεκάθαρη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τόνισε πως όλες οι διεθνείς εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν έστω και με οδυνηρό τρόπο την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς. Επίσης επισήμανε πως οι ΑΠΕ όχι απλώς ρίχνουν αλλά κατακρημνίζουν το κόστος ενέργειας.

Η μαζική στροφή στις ΑΠΕ είναι η μόνη λύση και «προς αυτό το στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως όμιλος εδώ και 25 χρόνια», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα.

Πάντα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή

Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα πολλά σενάρια και δημοσιεύματα θέλουν την Τέρνα Ενεργειακή να έχει γίνει στόχος μεγάλου αυστραλιανού fund (Macquarie) με πρόταση που ξεπερνά τα 22 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 57% των μετοχών.

Κύκλοι του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τόνισαν χθες στο EnergyMag.gr ότι «πάντα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς είναι μέσα στην αιχμή των εξελίξεων της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας. Δεν υπάρχει όμως κάτι αυτή την περίοδο που να είναι σε φάση να εξετάζεται».

Η ενημέρωση των αναλυτών και ο διπλασιασμός της δυναμικής

Σε ενημέρωση των αναλυτών χθες το απόγευμα με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – πως οι στόχοι στις ΑΠΕ ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα. Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλάζει όλο και περισσότερο, διευρύνοντας τον ρόλο των ΑΠΕ, κάτι που αυξάνει και τους στόχους.

Επίσης στάθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στο θέμα των ΑΠΕ οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για «πράσινη» και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αναφερόμενος στους στόχους τόνισε πως έως το 2029, δηλαδή μέσα σε μια εφταετία, η Τέρνα Ενεργειακή σχεδόν θα διπλασιάσει τη δυναμική της. Μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια της τάξεως των 6,5 GW.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικές και φωτοβολταϊκές υποδομές. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες. Το υπόλοιπο κομμάτι της ενέργειας, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από την ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.

Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών ο κ. Μαραγκουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εσόδων κατά 63%, καθώς οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020. Σε δημοσιευμένο επίπεδο ο όμιλος έδειξε καθαρές ζημιές 21 εκατ. ευρώ από την εγγραφή 94 εκατ. ευρώ αποεπένδυσης από τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας, ζημιά που καταγράφηκε άπαξ, δηλαδή δεν είναι επαναλαμβανόμενο γεγονός. Τέλος, μέσα στο Μάιο η εταιρεία θα προγραμματίσει investors day.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας