Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΖΕΝΙΘ μετατρέπεται σε Plenitude – Δηλώσεις του επικεφαλής της Eni

Τέλος εποχής για την εταιρία φυσικού αερίου Ζενίθ, η οποία με πρωτοβουλία της Ιταλικής μητρικής Eni, εντάσσεται στην μετονομασθείσα θυγατρική της Plenitude, με στόχο να εισαχθεί στο Ιταλικό χρηματιστήριο.

Το Plenitude αντιπροσωπεύει την εξέλιξη της Eni R&R, του τμήματος που στον ενεργειακό όμιλο σήμερα ασχολείται ακριβώς με το λιανικό εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτρική κινητικότητα.

«Η εισαγωγή της εταιρείας μας R&R αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του ομίλου μας», δήλωσε ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, μιλώντας την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της Ημέρας Κεφαλαιαγοράς της εταιρείας στην Piazza Affari του Μιλάνου.

Το Plenitude, τόνισε ο διευθυντής, «θα έχει ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο και θα συνδυάζει παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πώληση ενέργειας και ενεργειακών υπηρεσιών σε πελάτες λιανικής και ένα εκτεταμένο δίκτυο σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα».

«Η δημόσια εγγραφή μας επιτρέπει να προσελκύσουμε νέες ροές κεφαλαίων, να αποκαλυφθεί η αξία της και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της Plenitude, η οποία στοχεύει να παρέχει 100% απανθρακωμένη ενέργεια σε όλους τους πελάτες της έως το 2040, υποστηρίζοντας τους στόχους μηδενικών εκπομπών της Eni χωρίς CO2», πρόσθεσε η Διευθύνων Σύμβουλος της Plenitude Stefano Goberti.

Η μάρκα Plenitude θα λανσαριστεί τον Μάρτιο του 2022 στην Ιταλία και στη διάρκεια του 2023 επίσης στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Στο χρηματιστήριο

Σύμφωνα με το Reuters η Eni θα μπορούσε να εισαγάγει έως και το 30% των νέων δραστηριοτήτων λιανικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές της Ιταλίας το επόμενο έτος.

Σε παρουσίαση τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, δήλωσε ότι μεταξύ 20% και 30% της μονάδας, που μετονομάστηκε σε Plenitude, θα μπορούσε να εισαχθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

«Η δημόσια εγγραφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και το κλειδί για τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό μας», δήλωσε ο Descalzi κατά την αποκάλυψη του Plenitude.

Πηγές κοντά στο θέμα είπαν στο Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα η Eni θα μπορούσε να πουλήσει λίγο περισσότερο από 30% εάν υπήρχε ζήτηση.

Η Eni είπε τον περασμένο μήνα εδώ ότι είχε αποφασίσει να εισαγάγει ένα μειοψηφικό μερίδιο στην Plenitude ως μέρος ευρύτερων σχεδίων για να ξεκλειδώσει την αξία σε όλη την επιχείρησή της και να χρηματοδοτήσει τη μετατόπισή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πάνω από 10 δισ.

Πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι η μονάδα, που δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος, θα μπορούσε να αξίζει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής Repsol, εξετάζουν την πώληση τμημάτων της πράσινης επιχείρησής τους για να συγκεντρώσουν χρήματα για να περικόψουν το χρέος και να χρηματοδοτήσουν τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Plenitude, η οποία έχει 10 εκατομμύρια πελάτες σε έξι χώρες, θα δαπανήσει 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2025 για να συμβάλει στην αύξηση των βασικών κερδών σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνέων την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της...

ΑΠΕ

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την ανάγκη προγραμματισμού σε βάθος 10ετίας των διαγωνισμών για τις ΑΠΕ απέστειλε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σε υπόθεση για γερά νεύρα και με πλούσιο παρασκήνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τους όρους της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Ένα φιλόδοξο «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα που έως το 2025 θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί στην Ελλάδα η εταιρεία EDP...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE