Μενού Ροή
Intrakat-Άκτωρ: Ο νέος μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος έχει ως στόχο τα 350 MW ΑΠΕ την επόμενη 3ετία

Στην ισχυρή τεχνογνωσία που αποκτά η Intrakat μέσω του μπολιάσματος με έναν κατασκευαστικό όμιλο της ιστορίας και του κύρους του Άκτωρα, αλλά και στην ενσωμάτωση των εξειδικευμένων στελεχών της εξαγορασθείσας εταιρείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σε συνέντευξη Τύπου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση με δημοσιογράφους του κ. Εξάρχου από τότε που επανήλθε στις κατασκευές μέσω της εξαγοράς προ εννέα μηνών της Intrakat από το σχήμα των εφοπλιστών στο οποίο συμμετέχει.

Στάθηκε ιδιαίτερα και στο επενδυτικό πλάνο της Ιντρακάτ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον όμιλο να θέτει ως στόχο εγκατεστημένη ισχύ 350 MW σε βάθος τριετίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, «το businessplan προχωρά κανονικά, ασχολούμαστε με την ανάπτυξη της ισχύος που έχουμε ήδη. Μακάρι να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες άδειες για να φτιάξουμε περισσότερα πάρκα ΑΠΕ». Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. «Προσβλέπουμε κι επιδιώκουμε να έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 350 MW στην επόμενη τριετία, είναι στόχος αλλά όχι βεβαιότητα», ανέφερε.

Το ανεκτέλεστο

Ο ισχυρός άντρας του νέου μεγάλου υπό διαμόρφωση κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου, τόνισε πως εκτός από το ανεκτέλεστο που έχει ο Άκτωρας (2,7 δισ. ευρώ) και το ισχυρό μερίδιο αγοράς στα δημόσια έργα, η συγκεκριμένη εξαγορά αναβαθμίζει τα μέγιστα την Intrakat καθώς της δίνει τεχνική επάρκεια και τεχνική δυνατότητα αυτόνομης συμμετοχής σε όλα τα μεγάλα έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπως στη Ρουμανία. «Τώρα η Intrakat μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε έργο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης πως μέχρι σήμερα, λόγω του μοντέλου ανάπτυξης που είχε η Intrakat - πριν αποκτηθεί από το σημερινό επενδυτικό σχήμα - έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις να συνεργαστεί με τρίτους που προσέφεραν την εμπειρία που απαιτούσαν τα τεύχη δημοπράτησης. «Πρώτα η εταιρεία νοίκιαζε εμπειρία και τεχνογνωσία, κάτι που είχε κόστος», τόνισε.

Σημειώνεται πως η Άκτωρ έχει τεράστια εμπειρία από οδικά και σιδηροδρομικά έργα, ενώ αποτελεί leader στα έργα Μετρό, έχοντας κατασκευάσει και τη «Χρυσή Γραμμή» του Μετρό της Ντόχα του Κατάρ. Η εταιρεία έχει αναλάβει το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά, οπότε η Intrakat μπαίνει σε έναν ιδιαίτερα εξειδικευμένο τομέα πολύ αυξημένου κύρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως σχεδιάζεται το νέο υπό διαμόρφωση σχήμα στις κατασκευές και την ενέργεια, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως δεν έχει αποφασιστεί αν θα συγχωνευτούν οι Intrakat και Άκτωρ, ή αν θα συνεχίσουν αυτόνομα. Πάντως, δημιουργείται ένας όμιλος με ανεκτέλεστο 4 δισ. ευρώ, ο οποίος αναρριχάται στη δεύτερη θέση των πέντε κορυφαίων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διεκδίκηση έργων, την αρτιότητα αποπεράτωσής τους και όλα τα υπόλοιπα.

Το τίμημα και τα δάνεια

Ο επικεφαλής της Intrakat και πρώην διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου Άκτωρα, σημείωσε πως για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς δεν χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ διευκρίνισε πως το τίμημα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ σε ρευστό, συν 114 εκατ. ευρώ δάνεια τα οποία αναλαμβάνει ως εγγυήτρια η Intrakat. Πρόκειται για δάνεια που οφείλει η Άκτωρ στη μητρική Ελλάκτωρ.

Από τα 100 εκατ. των μετρητών, τα 57 εκατ. θα καταβληθούν από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχει κάνει η Intrakat, ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα είναι προϊόν δανεισμού. Αναφορικά με τα 114 εκατ. ευρώ των ενδοομιλικών δανείων της Άκτωρ προς την Ελλάκτωρ, ο κ. Εξάρχου γνωστοποίησε πως θα καταβληθούν σε διάστημα 19 μηνών, από την ημέρα που θα «κλειδώσει» η εξαγορά, όταν θα έχει δώσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού το πράσινο φως.

Τα δάνεια θα καταβληθούν από την Άκτωρ και τις ταμειακές ροές που παράγει και αν αυτές δεν επαρκούν, υπάρχει η εγγύηση της Intrakat.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Intrakat διαθέτει θετικό cash flow για την επόμενη τριετία ώστε να μπορούν να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της Intrakat όσο και της Άκτωρ.

Άκτωρ Παραχωρήσεις

Ο κ. Εξάρχου, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, σημείωσε πως με την ενσωμάτωση της Άκτωρ, η Intrakat αποκτά πρόσβαση στα έργα της Άκτωρ Παραχωρήσεις, καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών όπου περιλαμβάνονται και όροι προτίμησης για την Intrakat, όσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνει η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Όπως είπε, η Ελλάκτωρ θα έχει τη δυνατότητα να καλεί πρώτα την Intrakat για να δώσει προσφορά για κατασκευαστικά και τεχνικά έργα της θυγατρικής της για τις παραχωρήσεις. Πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε έργο, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα αποκλειστικότητας.

Όχι «χτυπημένα» τα νέα έργα της Άκτωρ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου Άκτωρ και το πως θα μπορέσει να παράξει κέρδη μέσα σε μια δύσκολη αγορά και με τις τιμές των πρώτων υλών σε μεγάλη αύξηση, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως τα έργα που κέρδισε ο Άκτωρας την τελευταία τριετία, είναι με πολύ μικρότερες εκπτώσεις συγκριτικά με το παρελθόν. Έχει δηλαδή πιο υγιές χαρτοφυλάκιο έργων πλέον σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα έργα που έχει πάρει ή πρόκειται να υπογραφούν είναι με εκπτώσεις 7% έως 10%, ενώ στο παρελθόν οι εκπτώσεις έφταναν το 35% ή 40%, οπότε ήταν οριακά βιώσιμα, ή και ζημιογόνα.

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας