Μενού Ροή
Intrakat: Δυναμική ανάπτυξη στην “πράσινη” ενέργεια - Το πλάνο για τα υπεράκτια αιολικά

Στην ανακοίνωση συνεργασίας με την Parkwind για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες προχώρησε χθες η Intrakat. Η ολη κίνηση, της εταιρείας, που αποτελεί τον κατασκευαστικό και ενεργειακό βραχίονα ανάπτυξης της Intracom Holdings, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξη στον κλάδο των ΑΠΕ, που έχει στόχο τα 2 GW στην επόμενη διετία,, με έμφαση στα αιολικά παράκτια  πάρκα, την αποθήκευση, αλλά και τη δυναμική είσοδο στον τομέας των ΡΡΑs (διμερών συμβολαίων).

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο François Van Leeuw, co-CEO της Parkwind : «Με έναν συνεργάτη σαν την Intrakat, γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ό,τι χρειάζεται για να προσφέρουμε στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η συμπληρωματική φύση της συνεργασίας μας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας αξιόλογης πρότασης που μπορεί να δώσει ώθηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε ένα περιβάλλον ανοιχτό και παραγωγικό».

Ο Πέτρος Σουρέτης, CEO της Intrakat και ο Λουκάς Λαζαράκης, CEO της Inkat Energy (της εταιρείας Ενέργειας της Ιntrakat) από την πλευρά τους δήλωσαν: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης και επενδύσεων του Ομίλου Intrakat στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προχωράμε σε μία σημαντική, και πιστεύω εξαιρετικά δυναμική, στρατηγική συνεργασία με την Parkwind, μία καινοτόμο εταιρεία με ηγετική θέση στον χώρο των offshore wind farms. Η Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα αυτό τον τύπο αιολικών πάρκων, που έχει προφανή, πολλαπλά οφέλη. Με την τεχνογνωσία και εμπειρία της Intrakat και της Parkwind φιλοδοξούμε να γίνουμε leaders στον χώρο αυτό».

Μάλιστα ο κ.Λαζαράκης αναφερόμενος στο μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη θέση του στο ενεργειακό παζλ τόνισε ότι η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών, αναφερόμενος κυρίως στο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται προ των πυλών και προαλείφεται να λύσει κυρίως τα αδειοδοτικά και περιβαλλοντικά θέματα που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν την αγορά ενέργειας.

Επενδυτής

Παράλληλα όπως τόνισε, χθες κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, η επόμενη κίνηση αποτελεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή πιθανότατα με πλειοψηφική συμμετοχή με στόχο την χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης ΑΠΕ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την BC Partners , οι οποίες όμως όπως σημείωσε έχουν αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι να πάρουν τελική μορφή και εκτιμάται ότι πριν το Φθινόπωρο δεν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Απαντωντας σε σχετικό ερώτημα για την επιλογή του χρηματοδοτικού σχήματος  ό ίδιος διευκρίνισε, ότι στρατηγική επιλογή είναι ο επενδυτής δεν είναι επιθυμητό να έχει long term τοποθέτηση, καθώς η Intrakat θέλει  να διατηρήσει  ευελιξία και να μπορεί να επανελέγξει την αγορά της ενέργειας σε επόμενη χρονική στιγμή. Γεγονός που σημαίνει ότι θέλει να έχει την δυνατότητα επιλογών και διαχείρισης της δυναμικής που θα έχει αποκτήσει η εταιρεία μέσω του πλάνου της.

Το χαρτοφυλάκιο

Αυτή τη στιγμή η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά.

Ο Όμιλος Intrakat  έχοντας ενισχύσει το 2021 δυναμικά την δραστηριότητά του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος άνω του 1 GW. Παράλληλα, διεισδύει και στους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανάπτυξη 9 αδειών.

Η Parkwind είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία πράσινης ενέργειας που αναπτύσσει, χρηματοδοτεί και λειτουργεί υπεράκτια αιολικά πάρκα. Με τέσσερα αιολικά πάρκα υπό επιχειρησιακή διαχείριση στην βελγική Βόρεια Θάλασσα και ένα πέμπτο το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή στην Γερμανία, η Parkwind θα έχει σύντομα ισχύ άνω του 1 GW. Αυτή η συμφωνία εμπίπτει στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της Parkwind και της αυξανόμενης ζήτησης για σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση της στρατηγικής στις ΑΠΕ έχει συσταθεί η INKAT Energy , 100% θυγατρική της      Intrakat και αποτελεί το spin off του ομίλου στην ενέργεια και σε αυτήν έχουν ήδη εισφερθεί τα σημαντικότερα assets.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας