Μενού Ροή
Intrakat: Η αντεπίθεση, η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Άνεμος και οι ΑΠΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε αιχμή του δόρατος στη διεκδίκηση μέρος από την τεράστια «πίτα» των έργων σε υποδομές, κατασκευές και ενέργεια που μέλλουν να γίνουν τα επόμενα 4-5 χρόνια έχει μετατραπεί για τον όμιλο Intracom Holdings η θυγατρική του, κατασκευαστική Intrakat.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 και εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 30 Νοεμβρίου 2001.

Πέρασε – μαζί με όλο τον όμιλο - τεράστιες δυσκολίες στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε μια λίαν εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία – boutique, απόδειξη ότι έβγαλε εις πέρας το απαιτητικό project της αναμόρφωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω της Fraport.

Η Intrakat δραστηριοποιείται στους τομείς των δημοσίων έργων υποδομών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της ανάπτυξης ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού.

Η εταιρεία μπορεί και διεκπεραιώνει σύνθετα κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας ένα δίκτυο εξειδικευμένων θυγατρικών εταιρειών και υποκαταστημάτων σε Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Πλέον, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων, ακινήτων, ξενοδοχείων, ενώ στοχεύει να καταστεί ένας από τους μεγάλους παίκτες στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διεκδικώντας συνάμα έργα ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων και κατασκευών.

Πράσινες επενδύσεις

Η Intrakat κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο, ενώ μετά τη συγχώνευση με τη «ΓΑΙΑ Άνεμος», οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας βρίσκουν την εταιρεία καλά τοποθετημένη. Η Intrakat στοχεύει σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων παράλληλα με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ

Ήδη στον τομέα των συγχωνεύσεων και των στρατηγικών συνεργασιών, η αρχή έγινε από την κίνηση συγχώνευσης με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, η οποία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024.

Το ενεργειακό deal προβλέπεται να δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, ενώ σε ορίζοντα 5ετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Ανεκτέλεστο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων αλλά και των προς υπογραφή συμβάσεων έργων, της Intrakat έχει ανέλθει περίπου στα 750 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο στον κατασκευαστικό τομέα ήταν στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 9μηνο του 2021 εξασφάλισε έργα (υπογεγραμμένα και προς υπογραφή) συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ. Remaining Time-0:00

Η Intrakat συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ συνολικής αξίας περί το 1 δισ. ευρώ, συνάπτοντας συμμαχίες.

Ενδεικτικά, στο διαγωνισμό για την μονάδα στο Σχιστό η εταιρεία συμμετείχε από κοινού με την Geocycle Eλλάς, στο διαγωνισμό για την μονάδα απορριμμάτων στην Φυλής, από κοινού με την WATT και στο διαγωνισμό για τη μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας, μόνη της.

Επίσης η Intrakat σε κοινοπραξία με την γαλλική Suez και την Τέρνα συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή

Η μετοχή της Intrakat ενισχύεται σε ποσοστό 52,77% το 2021, κλείνοντας την Παρασκευή στα 2,07 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 99,4 εκατ. ευρώ. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 η μετοχή βρέθηκε στο υψηλό των 2,61 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά δέκα και πλέον ετών καθώς σ’ αυτά είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2010.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας