Μενού Ροή
Κίνα: Οι ζώνες οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης σταθεροποιούν το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις

Οι ζώνες οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κίνα που έχουν οργανωθεί από το Πεκίνο έχουν εξελιχθεί σε μία σημαντική πλατφόρμα για το άνοιγμα, τη σταθεροποίηση του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και των επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Το 2021, το εξωτερικό εμπόριο στις 217 αναπτυξιακές ζώνες καταγράφηκε από το υπουργείο να έχει συνολικό οικονομικό ύψος περίπου 1,31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,21 δισεκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχώντας σε ποσοστό 22,8% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το ίδιο υπουργείο.

Ειδικότερα, το εμπόριο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στις αναπτυξιακές ζώνες έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια γουάν το 2021, συνεισφέροντας σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% στον συνολικό όγκο του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (fdi) σε αυτές τις ζώνες ανάπτυξης και σε πραγματική χρήση καταγράφηκαν περίπου στα 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια (35,15 δισεκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχώντας σε ποσοστό 22% του συνόλου των ξένων επενδύσεων που επενδύθηκαν στην Κίνα.

Οι αναπτυξιακές ζώνες ενίσχυσαν τις δυνατότητες επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, όπως έδειξε η σχετική αξιολόγηση, με τον αριθμό των φορέων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε επαρχιακό και όχι μόνο επίπεδο να αυξάνεται στους 10.400 στα τέλη του 2021.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ σε αυτές τις ζώνες καταγράφηκε στα 12,8 τρισεκατομμύρια γουάν (1,74 τρισεκατομμύρια ευρώ) το 2021, συνεισφέροντας σε ποσοστό 11% στη διαμόρφωση του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας