Επί θύραις βρίσκεται η «μεγάλη έξοδος» της ΔΕΗ εκτός των ελληνικών συνόρων και η διεύρυνση του αποτυπώματός της στα Βαλκάνια -στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού-, με μια μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία.
Η διοίκηση της εισηγμένης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε «στα σκαριά» κάτι μεγάλο και ότι κυοφορούνταν deal στο εξωτερικό με ορίζοντα των ανακοινώσεων το τέλος του έτους. Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε αργά χθες το βράδυ, με την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι εξετάζει την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία, με την Enel να εκδίδει ταυτόχρονα αντίστοιχη ανακοίνωση.
Όπως υπογραμμίζουν ανώτερες πηγές της ΔΕΗ, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο το turnaround story της Επιχείρησης που υλοποιείται με συνέπεια από την διοίκηση του Γιώργου Στάσση μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έτσι η ΔΕΗ κατόρθωσε από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2019, να είναι έτοιμη τρία χρόνια αργότερα να υλοποιήσει μια συμφωνία μέσα από την οποία θα «αλλάξει πίστα», παίζοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel -που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023- τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της Enel στη Ρουμανία. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το ΔΣ της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel, κάτι που φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης γνωρίζει πολύ καλά τόσο την αγορά της Ρουμανίας όσο και την Enel, αφού ήταν επικεφαλής της Enel Romania πριν αναλάβει τα ηνία της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019 και εργάστηκε στην Εnel από το 2007 πριν γίνει country manager για τη Ρουμανία, τον Φεβρουάριο του 2016.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Φρανσέσκο Σταράτσε ανακοίνωσε την αποχώρηση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού από τη Ρουμανία (μαζί με Ρωσία, Αργεντινή και Περού), στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για τα επόμενα χρόνια που προβλέπει πώληση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη μείωση του καθαρού χρέους της Enel (που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 80 δις. ευρώ) κατά 21 δις ευρώ έως το 2024. Η ιταλική εταιρεία είχε αφήσει εδώ και μήνες να εννοηθεί ότι αναζητά αγοραστή για τα assets της στη Ρουμανία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ αντιμετώπισε -με επιτυχία όπως αποδείχθηκε- ισχυρό ανταγωνισμό από ισχυρά funds του εξωτερικού, όπως το καναδικό Brookfield (με υπό διαχείριση κεφάλαια 750 δις. ευρώ και διεθνή παρουσία) και το βρετανικό fund Amber Infrastructure.
Το χρονικό
Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι διερευνά επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, απαντώντας σε ερώτημα που δέχθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania και υπογραφής σχετικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) της ΔΕΗ με τον μητρικό όμιλο. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία είχαν αποτιμηθεί στα 1,8 δις. ευρώ . Κύκλοι της εισηγμένης είχαν αναφέρει ότι η Επιχείρηση «ακτινογραφεί» 5-6 ομίλους στις δυο χώρες των Βαλκανίων και συζητά με τις διοικήσεις και η αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών-«στόχων», προσθέτοντας ότι από την έκβαση των διεργασιών αυτών θα κριθεί το εάν θα υποβληθεί πρόταση εξαγοράς για κάποια εξ αυτών, έως το τέλος του έτους. Χθες επιβεβαιώθηκε ότι η Enel Romania ήταν όντως μεταξύ των εταιρειών-«στόχων».
Η Enel είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στον κλάδο ενέργειας της Ρουμανίας. Απασχολεί 3.100 εργαζομένους και εξυπηρετεί περί τα 3 εκατομμύρια πελάτες. Ο ιταλικός όμιλος ελέγχει έξι εταιρίες στη Ρουμανία, πέντε εκ των οποίων προέκυψαν από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ρεύματος των πρώην θυγατρικών της Electrica. H έκτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ είναι η Enel Green Power Romania. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia που είναι μεταξύ των βασικών παρόχων ενέργειας της Ρουμανίας και δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου. Η Enel Green Power Romania είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στη Ρουμανία, με εγκατεστημένη ισχύ 534 ΜW και μεγάλη «δεξαμενή» νέων έργων. Τέλος, η Enel X Romania είναι μέρος της Enel X, του διεθνούς βραχίονα του ιταλικού ομίλου που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και ψηφιακών λύσεων.