Μενού Ροή
«Κλειδώνει» στη Mytilineos το έργο οδοφωτισμού της Αθήνας, ύψους 53 εκατ.

Στην Mytilineos «κλειδώνει» το έργο του έξυπνου οδοφωτισμού του Δήμου Αθηναίων, καθώς η προσφορά της εταιρείας είναι η μοναδική που έμεινε στο διαγωνισμό, ύστερα από την απόρριψη της προσφοράς της εταιρείας Μεσόγειος.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 53,6 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού της χώρας, που θα αναβαθμίσει εντελώς την εικόνα της Αθήνας, συνδυαστικά με τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος φωτισμού. Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε η δεύτερη τεχνική προσφορά της εταιρείας Μεσόγειος και το έργο περνά στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Mytilineos .

Θυμίζουμε πως η Mytilineos έχει δείξει δείγμα γραφής (και) σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε και παρέδωσε αντίστοιχο – αλλά σαφώς μικρότερου βεληνεκούς - έργο στο Δήμο Βόλου, αναβαθμίζοντας τα μέγιστα την εικόνα της πόλης, συνάμα με τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κατασκευαστικός τομέας της Mytilineos θα αναλάβει το έργο στο Δήμο Αθηναίων, επικουρούμενος από την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα της Globiled, η οποία έχει αναλάβει πλήθος έργων σε αυτό τον τομέα. Η σύμβαση προβλέπει τον οδοφωτισμό σε επτά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας για 12 χρόνια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ετήσιο κόστος συντήρησης θα μειωθεί στις 86.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ σήμερα.

Το έργο αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση 43.678 φωτιστικών σωμάτων, καθώς επίσης την προμήθεια και τοποθέτηση ασύρματων ελεγκτών φωτιστικών εξοπλισμών για τον έλεγχο του οδοφωτισμού, τη ρύθμιση επιπέδων φωτισμού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεδιαχείρισης κάθε φωτιστικού σώματος, μέσω Κεντρικού Ελέγχου.

Σήμερα, η κατανάλωση ενέργειας στον δήμο της Αθήνας είναι περίπου 36 GWh ανά έτος, με ετήσιο κόστος 5,3 εκατ. ευρώ. Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος η κατανάλωση θα μειωθεί έως και 7,5 GWh ανά έτος, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση περίπου κατά 80%.

Πλέον αυτό που απομένει είναι η αποσφράγιση της προσφοράς της Mytilineos ροκειμένου να αναδειχθεί ως ανάδοχος του σημαντικού αυτού αστικού και ενεργειακού έργου. Έτσι λοιπόν, η Μυτιληναίος και μέσω αυτού του έργου επιβεβαιώνει πως πλέον έχει γίνει ένας όμιλος που διεκπεραιώνει έργα σε όλο το φάσμα των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας, έχοντας γίνει ένας απόλυτα πολυσχιδής όμιλος.

Το έργο στο Δήμου Βόλου

Όπως προαναφέρθηκε η Mytilineos έχει δείξει δείγματα γραφής σ’ αυτόν τον τομέα καθώς πρόσφατα παρέδωσε αντίστοιχο έργο στο Δήμο Βόλου, που αφορούσε στην αναβάθμιση της ποιότητας του οδοφωτισμού την πόλης. Σε κοινοπραξία με τη θυγατρική ΕΛΕΜΚΑ (επιλέχθηκε μέσω ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού) η εισηγμένη ανέλαβε και διεκπεραίωσε την ενεργειακή αναβάθμιση το Βόλου μέσα από την αντικατάσταση των παλαιών συμβατικών φωτιστικών δρόμων με καινούργια, τεχνολογίας LED.

Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, με προϋπολογισμό 14,3 εκατ. ευρώ και αφορούσε την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση για δώδεκα χρόνια.

Στόχος ήταν αφενός ο ποιοτικότερος φωτισμός, αφετέρου η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, αντικαταστάθηκαν τα συμβατικά φωτιστικά δρόμου, τα οποία έχουν μικρή διάρκεια ζωής, ασταθή φωτεινότητα και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Οι νέοι λαμπτήρες προσφέρουν πολύ βελτιωμένη οπτική απόδοση, καλύτερη ατμόσφαιρα στο αστικό περιβάλλον ενώ προσφέρουν εξοικονόμηση έως και 55% στην ενέργεια ηλεκτροφωτισμού, μειώνοντας έτσι το κόστος, αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου.

Το έργο

Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν στο δίκτυο οδοφωτισμού αφορούν αναλυτικά:

  • εγκατάσταση 18.000 νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας LED για την βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας.
  • βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας» (SLMS), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
  • χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

Τα οφέλη τέτοιων έργων

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, η υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί το επόμενο βήμα για το περιβάλλον αλλά και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ενώ τα οφέλη είναι σημαντικά για το δήμο, τους καταναλωτές αλλά και την εικόνα των πόλεων.

Μέσω του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης φωτισμού αναλόγως της ώρας, των συνθηκών κυκλοφορίας κάθε εξωτερικού χώρου (αστικές αρτηρίες, πεζόδρομοι, πλατείες). Συνάμα, μέσω του προσαρμοστικού φωτισμού (adaptive lighting) επιτυγχάνεται περαιτέρω εξοικονόμηση και προστασία του νυχτερινού τοπίου (μείωση της φωτεινής ρύπανσης).

Στην περίπτωση του Βόλου, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 54,30%, ενώ πέραν της μείωσης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτευχθεί και σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα, κατά σε 8.845,81 τόνους CO2 το χρόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας