Μενού Ροή
Κορυφαίο σλοβακικό εργοστάσιο αλουμινίου έκλεισε εν μέσω των τιμών ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας

Ο σλοβακικός παραγωγός αλουμινίου Slovalco αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή μέχρι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να φθάσουν σε προσιτά επίπεδα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες δαπάνες.

Η Slovalco ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα επέστρεφε μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.

«Η Σλοβακία δεν έχει θεσπίσει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2. Αυτό εμπόδισε τη Slovalco να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και η τρέχουσα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας λήγει στο τέλος του 2022», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Όλα Σάετερ.

Η εταιρεία συνέκρινε τον εαυτό της με άλλους ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου, οι οποίοι υποτίθεται ότι λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εμβαθύνουν στις εισαγωγές «πιο βρώμικου» αλουμινίου από την Κίνα.

Τα μεταλλουργεία σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπα με κλείσιμο. Ορισμένα, όπως η ολλανδική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar, έχουν ήδη αποφασίσει να τερματίσουν και την παραγωγή.

Ωστόσο, τα εργοστάσια θα βγάλουν κέρδος από την κίνηση αυτή, καθώς μπορούν να πουλήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν αγοράσει φτηνά στη προθεσμιακή αγορά. Στην περίπτωση της Slovalco, αυτό ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα είναι ένα καλό κέρδος για το εργοστάσιο. Ακόμα και στα καλύτερα χρόνια του, το καθαρό κέρδος του δεν ξεπερνούσε τα 80 εκατ. ευρώ.

Η Slovalco είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα – καταναλώνει σχεδόν το ένα δέκατο της εθνικής παραγωγής. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της χώρας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Μπουντάι (OĽaNO) δήλωσε πρόσφατα ότι «ίσως δεν θα έβλαπτε, αν κάποιοι από τους μεγάλους πομπούς, όπως η Slovalco, εγκατέλειπαν τη χώρα».

Το αλουμίνιο αποτελεί εμπόρευμα στρατηγικής σημασίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κλείσιμο του εργοστασίου της Slovalco μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ήδη υψηλές τιμές των δομικών υλικών στη Σλοβακία. Η EURACTIV ανέφερε νωρίτερα ότι οι υψηλές τιμές των υλικών προκαλούν προβλήματα σε ορισμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Οι μέτοχοι δεν διευκρίνισαν πότε η Slovalco θα ξαναρχίσει την παραγωγή λέγοντας μόνο: όταν οι τιμές θα γίνουν προσιτές. Οι προβλέψεις για την ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι θετικές για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τιμές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η παραγωγή μπορεί να μην ξαναρχίσει ποτέ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας