Μενού Ροή
Italgas εναντίον EPI - Το Ιταλικό φαβορί και το τσέχικο αουτσάιντερ πήραν θέση για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Με δύο διεκδικητές μπαίνει στην τελική ευθεία μετά από 17 μήνες διαγωνιστικής διαδικασίας η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.  Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι Ιταλοί της Italgas και οι Τσέχοι της ΕP INVESTMENT ADVISORS. Η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Τσέχικη εταιρεία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην Κεντρική Ευρώπη, ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, που εκτός από τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ο βασικός μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας. Η EPH, η οποία απασχολεί περισσότερα από 25.000 άτομα, διανέμει και προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια καθώς και αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου. Η EPH αγοράζει παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας και ανθρακωρυχεία από παίκτες που αγωνίζονται και στοιχηματίζει για αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Kretinsky κατέχει επίσης μερίδια στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τον γερμανικό γίγαντα λιανικής πώλησης Metro AG. Τον Μάιο του 2020, η Kretinsky αγόρασε μερίδιο 5% στην ταχυδρομική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Royal Mail και 5% μερίδιο στην αλυσίδα των πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ Macy's.

Το ενδιαφέρον της Italgas, εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, θεωρούνταν δεδομένο μετά την συνέντευξη στα ΝΕΑ το Σάββατο του διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας Πάολο Γκάλο. Ο κ. Γκάλο εξηγώντας το σκεπτικό της εταιρείας πίσω από την κίνηση αυτή επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης μεγάλων υποδομών στη χώρα μας στα πλαίσια και της σταδιακής κατάργησης της χρήσης του λιγνίτη. Η ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία ανήκουν οι ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ Θεσσ (Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και η ΔΕΔΑ που είναι τα δίκτυα διανομής αερίου της υπόλοιπης Ελλάδας, ελέγχεται κατά 65% από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).  Αναφορικά με τις κινήσεις των Βρυξελλών για την υιοθέτηση πιο πράσινων μορφών ενέργειας, ο κ. Γκάλο αναφέρεται στο σχέδιο της Italgas για την ανάπτυξη πλήρως ψηφιακών δικτύων που θα υποστηρίζουν τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και θα λειτουργούν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και των τελικών καταναλωτών.

Το παράδειγμα της Σαρδηνίας

Όπως είπε ο κ. Γκάλο, αναφορικά με το σενάριο της Ελλάδας, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τη Σαρδηνία: "Μέχρι το 2020 η Σαρδηνία ήταν η μόνη περιοχή της Ιταλίας στην οποία δεν είχε φτάσει το φυσικό αέριο. Εκεί, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πρόκληση της μεθανοποίησης μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια, κατασκευάζοντας νέα ψηφιακά και έξυπνα δίκτυα άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Είμαστε ο μόνος φορέας του κλάδου με μακροπρόθεσμο όραμα, με τη δυνατότητα να φέρουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για την ανάπτυξη ενός πλήρως ψηφιακού δικτύου. Εν ολίγοις, συντρέχουν όλες οι συνθήκες για την υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει βέβαια τώρα να κερδίσουμε το διαγωνισμό και αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας